Publicitat
Publicitat

Un any de presó per a Tasio Erkizia per exaltar la figura de l'etarra "Argala"

L'històric dirigent d'Herri Batasuna, de 68 anys, va admetre al judici que va dipositar una flor en record de l'etarra mort, però va al·legar que "per afecte, perquè era amic de la seva família"

L'Audiència Nacional ha condemnat a un any de presó l'històric dirigent d'Herri Batasuna Tasio Erkizia, de 68 anys, per homenatjar al 2008 el cap etarra ja mort José Miguel Beñarán, "Argala", perquè segons ells, "se n'extreu una voluntat d'exaltar l'etarra". La sentència sosté que Erkizia, a qui també han condemnat a 7 anys d'inhabilitació absoluta, "es va prestar voluntàriament a participar en un acte" que "era un clar homenatge a un terrorista ".

Al judici, celebrat el passat 4 de març, Erkizia va explicar que ell només va intervenir" en un acte polític fent un discurs sobre la situació al País Basc", encara que va admetre que va dipositar "una flor en record d'Argala", "per afecte, perquè era amic de la seva família", i "no al dirigent d'ETA". Referent a això, la sentència discrepa d'Erkizia i sosté que l'acusat "no havia tingut relació d'amistat ni tracte o contracte especial" amb Beñarán, "l'única activitat coneguda va ser la seva pertinença" a ETA.

Per tant, segons la sentència, "del context en què es produeix la seva intervenció, de la seva actitud i de les seves paraules i gestos, s'extreu la seva voluntat d'exaltar la figura d'Argala", i afegeix que "l'única activitat coneguda és la de terrorista i al qual es presenta com a heroi i icona de la lluita del poble basc". El fiscal Carlos Bautista demanava per a ell 18 mesos de presó per un delicte d'enaltiment del terrorisme, però la sala ha rebaixat la condemna a un any en apreciar l'atenuant de dilacions indegudes.

RE

Més continguts de