CULTURA
Política 26/09/2011

El PSC celebra el "pas positiu" de l'acord del Govern amb les 'majors'

Esquerra lamenta que el Govern posi "la marxa enrere" amb el català i deplora que el Govern deixi “estancada” la Llei que garantia un 50% de cinema en català

Ara
2 min

BarcelonaL'oposició ha reaccionat amb escepticisme i crítica davant l'acord del Govern català amb les 'majors' per augmentar el nombre de pel·lícules doblades al català. Només el PSC ho ha celebrat. "És un pas positiu sobre la base d'ampliar espectadors, copies i sales, i no en base a quotes", ha afirmat el president del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, que ha afegit que el seu partit està "pendent de conèixer el detall i els termes de l'acord". Malgrat tot, Nadal subratlla que "aquest acord amb CiU a l'oposició hauria rebut crítiques dures".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per la seva part, el president del grup parlamentari d'Esquerra, Joan Puigcercós, ha lamentat que CiU "ha posat la proa a la Llei del Cinema", normativa impulsada per l'anterior Govern, amb ERC al capdavant de la conselleria de Cultura. Aquests recels s'han posat de manifest el mateix dia de l'acord del Govern amb el Gremi d'Empresaris de Cinemes de Catalunya i la Federació estatal de Distribuïdors Cinematogràfics (FEDICINE).

Puigcercós considera que "l'esforç de fer aquesta llei que posava el català al mateix nivell que el castellà" podria quedar en "un no res" deixant la llei "estancada" per un acord "unilateral" i "sense garanties per demà", ha indicat. Precisament, la defensa del català és un dels eixos temàtics que ERC portarà al debat de política general d'aquesta setmana, informa l'ACN.

El president parlamentari d'Esquerra assegura a més que té la sensació que sovint "al Govern de CiU el català li fa nosa", i ha posat com a exemples el codi de consum per afavorir el català, el decret pel coneixement del català dels professors universitaris i la ja mencionada Llei del Cinema. Joan Puigercós ha fet aquestes declaracions en una roda de premsa que ha ofert aquest migdia després de la reunió de la Permanent Nacional del partit.

Una altra reacció política és la de Ciutadans. El president d'aquesta formació, Albert Rivera, considera que Mas "ha topat amb la realitat política, social empresarial i jurídica que tenim actualment". Rivera assenyala que "el que ara s'intenta vendre des del govern com un èxit és un estrepitós fracàs de la política d'imposicions" i assegura: "El govern d'Artur Mas ha hagut de claudicar davant de la realitat dels tractes de la UE i de les llibertats constitucionals".

stats