Política 29/03/2012

CiU denuncia que la llei d'estabilitat pot atacar "el cor de l'autogovern"

El Congrés ha tombat avui les esmenes a la totalitat que hi havia presentat el grupx mixt i la federació nacionalista

Ara
1 min

MadridLa llei d'estabilitat pressupostària ha superat avui el primer gran escull parlamentari, el debat de totalitat. En un Congrés amb absències notables per la vaga general, els dos grans partits espanyols –PP i PSOE– han evitat que prosperés les esmenes a la totalitat de CiU i el Grup Mixt. Aquesta última l'ha defensada Coalició Canària perquè els diputats d'ERC i el BNG no han anat avui a Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha alertat que la situació econòmica d'Espanya és "enormement fràgil i delicada" i que, per això, reclamava el vot a aquest projecte de llei. Ha recomanat als partits de la cambra que deixessin de banda els "sentiments més o menys aïllacionistes". CiU, però, ha mantingut fins al final l'esmena a la totalitat, després de constatar la impossibilitat d'arribar a un acord satisfactori amb el PP.

El diputat de la federació Josep Sánchez Llibre ha subratllat diverses vegades que la seva formació està d'acord a no gastar més del que s'ingressa i en el percentatge global d'endeutament que la UE exigeix per al conjunt de les administracions espanyoles de cara al 2020 però ha assegurat que és "impossible" que algunes comunitats com Catalunya passin del "23% actual al 13%" en només vuit anys. Per això, ha demanat que, com ha fet Brussel·les amb estats membres com Itàlia, flexibilitzi el calendari per garantir una "transició pacífica". Els nacionalistes alerten que, si la llei s'aprova tal com està ara, inclou "mesures coercitives contra el cor de l'autogovern" d'aquelles comunitats que no puguin complir. Una possibilitat que CiU rebutja de ple.

stats