PAÍS VALENCIÀ
Política 09/03/2011

Les Corts Valencianes reformaran l'estatut per equiparar les inversions de l'Estat al pes poblacional

La modificació impulsada pel PP després de conèixer la sentència del TC, s'ha produït amb l'absència del president del govern valencià, Francisco Camps

Acn
2 min

ValènciaLes Corts Valencianes han aprovat amb els vots a favor del PP, PSPV-PSOE i Compromís i l'abstenció d'EUPV reformar la disposició addicional primera de l'estatut valencià per incloure que les inversions de l'Estat al País Valencià es facin d'acord amb el seu pes demogràfic per un període de set anys. La modificació del text, reformat l'any 2006, també inclou la creació d'una comissió de negociació entre la Generalitat Valenciana i el govern espanyol. El debat s'ha produït amb la destacada absència del president del govern valencià, Francisco Camps, que ha aparegut en el moments previs a la votació, fet que ha estat criticat pels partits de l'oposició.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La reforma ha estat impulsada pel grup popular després de conèixer les sentències del Tribunal Constitucional als recursos del mateix PP sobre l'Estatut de Catalunya i l'estatut andalús, que vinculen el finançament de l'Estat al PIB i el pes poblacional. El portaveu del PP valencià, Antonio Clemente, ha defensat que al llarg dels darrers anys han observat com "molts estatuts autonòmics han estat modificats en matèria de finançament i això ha estat validat pel Tribunal Constitucional."

Per la seva banda, Esquerra Unida del País Valencià, ha explicat que el seu grup s'abstindria perquè el que s'aprova "no és una millora en el sistema de finançament del País Valencià sinó les inversions territorialitzades, que després s'hauran de negociar". Sanz també ha lamentat que no s'incloguin els municipis en les negociacions amb l'Estat i ha justificat l'abstenció per no impedir que en un futur aquestes negociacions siguin un bon instrument.

Així, el síndic del grup Compromís (Bloc Nacionalista Valencià, Iniciativa del Poble Valencià, Els Verds-Esquerra Ecologista), Enric Morera, ha lamentat l'absència del president Camps "en el debat més important d'aquesta legislatura". Morera ha considerat que aquest fet "dóna una idea del que ha estat aquesta legislatura" i ha dit que la reforma és " insuficient". '

stats