Política 11/08/2018

Una víctima d'ETA demana al PP que no utilitzi l'acostament de presos per aconseguir "un grapat de vots"

El periodista Gorka Landaburu és partidari del trasllat dels reclusos dins el marc legal

Ara
2 min
Aquesta és la primera campanya d'unes eleccions al Parlament basc sense ETA i amb totes les formacions legalitzades.

BarcelonaEl periodista Gorka Landaburu, que va patir un atemptat d'ETA amb paquet bomba a casa seva –a Zarautz– el 15 de maig del 2001, ha demanat al PP que no utilitzi l'acostament de presos per aconseguir "un grapat de vots". A més, ha reclamat als populars que "no parlin en nom de les víctimes, que són moltes i plurals". "No oblidarem, però, que ningú ens utilitzi i que ningú ens manipuli", ha subratllat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions a Europa Press, Landaburu ha assenyalat que la polèmica "ressorgeix ara amb l'arribada del nou president del PP i és un assumpte que no es pot utilitzar amb interessos partidistes i electoralistes". "És un tema seriós que s'ha d'anar arreglant i, per aconseguir un grapat de vots, no es pot armar aquest xou", ha apuntat.

En aquest sentit, ha recordat que ell creu que als presos d'ETA "no se'ls ha de treure de la presó", però "s'ha de traslladar-los, perquè la llei també ho estableix d'aquesta manera". A més, ha recordat que ETA "ha desaparegut, s'ha dissolt i no comet atemptats des de fa més de deu anys". Per això, considera que s'ha de procedir a l'acostament perquè "per a un pres un barrot és el mateix barrot a la presó de Zaballa de Álava" que en un altre centre penitenciari.

"Si volem avançar en la convivència i volem anar tancant aquesta etapa negra que hem viscut, també haurem d'aplicar la llei. No oblidarem tot el patiment i dolor causat per ETA, però sí que hem de veure amb perspectiva i futur com s'avança en aquest tema", ha afegit. Així, considera que els reclusos han de complir les penes, però "a prop del País Basc, dins de la legalitat".

Exigeix autocrítica a ETA i a l'esquerra abertzale

Landaburu també ha exigit autocrítica a ETA i a l'esquerra abertzale: "Ara, també exigeixo a ETA, encara que no existeixi, i a l'esquerra abertzale que algun dia facin autocrítica. Els presos de la Via Nanclares van fer autocrítica. Tant de bo els que avui estan encara a la presó en facin, tot i que ho veig complicat", ha indicat. Si fessin això, segons ha apuntat, "s'aplicarà la llei penitenciària, flexibilitzant-la, i s'evitarà a l'esquerra abertzale que utilitzi el tema dels presos com a argument i per manifestar-se".

"És un tema que incumbeix el govern, Institucions Penitenciàries i, dins el marc legal, cal anar ja acostant els presos, com els malalts i els que no tenen delictes de sang, i després es veurà a poc a poc", ha apuntat. En tot cas, ha afirmat que el que no es pot fer és "frenar aquest procés i utilitzar-lo de manera partidista com està fent el PP". A més, creu que l'executiu del PSOE "té intenció" de fer passos en aquest sentit, "ho farà a poc a poc", i ha recordat que els populars també "es van oposar al procés de pau quan el va iniciar Rodríguez Zapatero, però va tirar endavant, encara que després fracassés".

"L'allunyament és un càstig afegit a les famílies, que no tenen per què ser castigades encara que el fill sigui un terrorista", ha assenyalat. Landaburu ha dit que "això ja ha acabat, ETA s'ha dissolt, ha entregat les armes, encara que per ara evidentment no se n'ha penedit ni ha demanat perdó, però aquest és un altre tema". "Jo crec que ha de demanar perdó a la societat", ha conclòs.

stats