Política 15/11/2011

Rubalcaba: "Rajoy esprem la crisi com una llimona per esgarrapar vots"

El candidat farà demà l'únic acte amb Zapatero a Màlaga, en què s'espera també bona part del govern

Ferran Casas
2 min
Rubalcaba, en el míting que ha fet al País Basc

BilbaoEl candidat del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha assegurat en un míting a Barakaldo que el candidat del PP, Mariano Rajoy, ha tingut en les darreres hores una actitud "poc lleial" en matèria de política econòmica. "Amb la prima de risc ha acusat al govern de generar inestabilitat i sap que és completament fals, la situació no és culpa dels governs. Li és igual i fa com ha fet tota la legislatura, esprémer la crisi com una llimona per rascar els darrers vots", ha denunciat el candidat socialista. A més ha acusat el seu rival del PP de no tenir cap preocupació per la situació econòmica i de preparar grans retallades si governa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Al seu torn el lehendakari Patxi López ha assegurat que els bascos necessiten un govern a Madrid "que ajudi a consolidar un futur en pau i tolerància" i que per això no és el mateix Rubalcaba, a qui atribueixen els mèrits del procés de pau, que Rajoy, a qui Patxi López ha acusat de posar traves en tots els aspectes al govern del PSOE. López ha assegurat a Rubalcaba que els socialistes bascos li oferiran el triomf gràcies a la campanya que estan fent "amb la llibertat aconseguida".

La irrupció d'Amaiur condiciona fortament la campanya basca del 20-N. El PSE-PSOE va guanyar les eleccions l'any 2008 i ara aspira a tornar-ho a fer. Aquest cop, però, Euskadi és cosa de quatre. Al PNB, el PSE i el PP, que en els darreres eleccions han compartit els diputats en joc a les tres províncies basques, ara cal afegir-hi Amaiur, que aspira a obtenir dos diputats a Guipúscoa, un o dos a Biscaia, un a Àlaba i un altre a Navarra. Els socialistes, al seu torn, donarien per bo conservar-ne sis (tres a Biscaia, dos a Guipúscoa i un a Àlaba). Ara en tenen nou entre les tres províncies.

L'acte s'ha celebrat al Bilbao Exhibition Center (BEC) de Barakaldo i ha aplegat unes 3000 persones. A més del lehendakari i Rubalcaba hi han participat el president del PSE, Jesús Egiguren, que ha tingut un paper clau en els darrers procesos de pau, i els caps de llista per Biscaia, el diputat Eduardo Madina; per Àlaba, el ministre de la Presidència Ramón Jáuregui; i per Guipúscia, l'exalcalde de Sant Sebastià Odón Elorza. El d'avui ha estat el principal acte de campanya dels socialistes bascos. Rubalcaba va ser la setmana passada a Vitòria i també a Pamplona, però en actes de format més reduït.

Al candidat l'espera demà un dia especialment carregat en la seva dura recta final. Farà cinc mítings en un sol dia per Andalusia, un territori que, com Catalunya, és clau per salvar els mobles diumenge que ve. Serà a Almeria i a Jaén i acabarà el dia a Màlaga, en l'únic míting amb el president José Luis Rodríguez Zapatero. S'espera que els acompanyin diversos ministres. En ruta farà actes de petit format a Guadix i Antequera.

stats