Conflicte basc
Política 28/12/2010

Otegi: "ETA està preparada per abandonar la violència"

L'exdirigent de Batasuna diu que l'esquerra abertzale rebutja la violència com a forma d'aconseguir objectius polítics

Efe
1 min
Otegi

WashingtonETA està preparada per "abandonar la violència i perseguir una estratègia pacífica per crear un estat basc independent", segons informa l'edició digital del diari The Wall Street Journal, que publica unes declaracions del líder de l'esquerra abertzale, Arnaldo Otegi. Segons el diari, Otegi va fer aquestes declaracions per escrit des de la presó, on es troba des de l'octubre del 2009. Les paraules de l'exdirigent de Batasuna arriben en un moment en què s'espera un comunicat del grup terrorista que podria anunciar el seu abandonament definitiu de les armes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i així, Otegi no confirma que ETA estigui preparant l'anunci per acabar amb la violènica, però suggereix que "propers esdeveniments" –que no especifica– augmentaran la pressió al govern per negociar el final del conflicte basc. Segons The Wall Street Journal, Otegi va assegurar que, en qualsevol cas, l'esquerra abertzale rebutja actualment "qualsevol violència com a forma d'aconseguir objectius polítics". En opinió del diari, aquestes declaracions representen "un dels indicis més forts que s'han tingut fins ara que el terrorisme basc podria estar arribant a la seva fi".

El líder abertzale afirma també que li semblaria lògic que "el govern espanyol demanés garanties per preservar la seguretat dels seus ciutadans", i afegeix: "Estem disposats a oferir tantes garanties com siguin necessàries per demostrar que la nostra postura és ferma i irreversible". Otegi no va precisar quines eren aquestes garanties, però el diari afirma que "els partidaris d'ETA han deixat entendre que estan disposats a sotmetre's a la supervisió d'observadors internacionals, tal com va fer l'IRA durant el procés de pau a Irlanda del Nord".

stats