Política 02/05/2018

ETA anuncia per carta que "dissol completament les seves estructures" i tanca definitivament "el seu cicle"

L'organització armada va enviar la carta el 16 d'abril a diferents agents bascos, segons 'Eldiario.es'

Ara
2 min
El suport polític i social a ETA s’ha anat esllanguint al llarg dels anys. HB li havia donat cobertura política als vuitanta i als noranta.

BarcelonaETA ha anunciat per carta a diferents organitzacions i agents bascos que ha dissolt "completament totes les seves estructures" i ha tancat definitivament "el seu cicle històric i la seva funció". La carta, avançada per 'Eldiario.es', porta la data del 16 d'abril, el dia en què l'organització explica que ha posat fi definitivament a la seva activitat armada. La missiva arriba pocs dies abans de l'acte de dissolució que preveu fer aquest cap de setmana l'organització terrorista a la localitat del País Basc francès de Kanbo. "ETA ha decidit donar per acabats els seu cicle històric i la seva funció i posa fi així al seu recorregut. Per tant, ETA ha dissolt completament totes les seves estructures i ha donat per acabada la seva iniciativa política", exposa l'organització en la carta, que es va enviar dies després que l'organització demanés perdó a les víctimes, el 8 d'abril.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb aquest gest, ETA demana obrir "un nou cicle polític a Euskal Herria". La dissolució de l'organització terrorista tanca "un cicle històric de 60 anys", asseguren en la carta, tot i que també adverteixen que això no vol dir que s'hagi acabat el "conflicte" que el País Basc "manté amb Espanya i amb França". "El conflicte no va començar amb ETA i no acaba amb el final del recorregut d'ETA", adverteixen.

De fet, l'organització terrorista retreu als governs espanyol i francès que van fer "impossible" que la Declaració d'Aiete tingués recorregut. La Conferència d'Aiete de setembre del 2011 va dissenyar un full de ruta perquè el govern espanyol i francès dialoguessin amb l'organització armada sobre el seu final i les conseqüències "del conflicte", però ETA feia responsables de dur-lo a terme els executius espanyol i francès. Un mes després que se celebrés aquesta conferència, ETA va anunciar el cessament de la seva activitat armada.

Tot plegat, segons l'organització terrorista, "ha multiplicat el patiment de les diferents parts". Amb tot, ETA recorda que al llarg dels últims anys s'han fet diversos intents per trobar una sortida dialogada amb l'estat espanyol, però que han acabat fracassant i l'organització en responsabilitza tant els interlocutors de l'executiu espanyol, com també la mateixa ETA. L'organització, a més, torna a "reconèixer el patiment provocat com a conseqüència de la seva lluita". "Anys de confrontació han deixat ferides profundes i se'ls ha de donar la cura adequada. Algunes encara estan sagnant, perquè el patiment no és cosa del passat", afirmen en la missiva.

Amb tot, asseguren que amb la seva dissolució s'obre una nova etapa per "tancar definitivament el cicle de conflicte i construir el futur entre tots. No repetim els errors, no deixem que els problemes es podreixin", demanen. En aquest sentit, l'organització armada demana la col·laboració de totes les organitzacions i agents bascos per "solucionar el conflicte" al País Basc. ETA, a més, es compromet a involucrar-se en aquesta tasca.

stats