Política 29/01/2015

ETA denuncia que el govern espanyol "inventi noves vies" per no alliberar els presos

L'organització atribueix a la "brutalitat de l'estat espanyol" la mort del pres Iosu Uribetxeberria

Europa Press
2 min

BilbaoETA ha denunciat que el govern del PP "inventa noves vies per mantenir els presos a les presons sigui com sigui" i ha considerat que "és hora de començar a deixar anar les cadenes dels presos d'Euskal Herria". En un comunicat fet públic aquest dijous per Gara i Berria, l'organització es refereix a la mort del pres d'ETA Iosu Uribetxebarria, que patia un càncer terminal, i a l'operació 'Mat' de la Guàrdia Civil en la qual van detenir 16 persones, entre les quals hi havia 12 advocats de reclusos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

ETA destaca que "és hora de començar a deixar anar les cadenes, les dels presos d'Euskal Herria" i manifesta que Uribetxebarria ha de ser l'últim pres "al qual se l'emporta la crueltat".

Després d'expressar els seus condols a familiars i amics, afirma que el pres mort va ser "violentament torturat", que va passar quinze anys "dispersat i set malalt a la presó". "Volien matar-lo a la presó, fins que la dura lluita per la seva dignitat i la solidaritat ciutadana el van portar a la llibertat. Malgrat estar lliure, la fustigació no va cessar i fins l'últim moment van seguir els intents d'empresonar-lo. Fins que el seu cos es va apagar", subratlla.

L'organització indica que "la brutalitat de l'estat espanyol ha acabat amb Iosu, però que aquesta brutalitat no ha acabat amb la mort de Iosu" perquè "la fam de venjança va buscant aliment", en al·lusió a l'operació 'Mat'.

PNB i el govern basc

En aquest sentit, ETA demana al PNB que reflexioni sobre la manera com "la seva actitud" en aquest terreny afavoreix "la repressió estatal". A més, critica que "hi ha qui ha condimentat el plat" a aquesta operació de la Guàrdia Civil "perquè ha donat pàbul a tesis policials que desfiguren el treball dels advocats i els imputen controlar els presos".

ETA retreu al govern basc que "esmenti milers de vegades els drets humans", però que no adopti una posició "decidida contra les vulneracions", com veu constatat amb les crítiques "formals" de l'executiu d'Urkullu fetes a l'operació policial per no informar-los. "Setze ciutadans bascos detinguts i sembla que la falta de lleialtat del govern espanyol és el problema", ha apuntat.

L'organització assegura que s'"estan inventant noves vies per mantenir els presos polítics bascos a la presó sigui com sigui, tant aquells que estan a punt de sortir i com aquells que acaben de sortir, tots a la presó".

"Els abusos d'Espanya no tenen límits i el seu sistema jurídic-institucional podrit no té solució", afegeix, per assenyalar que es "tracta d'una actitud venjativa", però que va més enllà, en la mesura que també té un objectiu polític, que és "mantenir els presos polítics bascos com a ostatges, perquè Euskal Herria continuï presa a Espanya".

Per aquesta raó, crida a "sortir de la boja espiral a la qual", al seu parer, els vol portar Espanya. "És hora de deixar anar les cadenes, les dels presos i les d'Euskal Herria", insisteix.

stats