Política 27/09/2017

ETA condemna la repressió contra l'1-O i crida a obrir un procés a Euskal Herria per exercir el dret a decidir

Rebutja tutelar aquest procés, que ha de ser liderat pel poble amb "mitjans civils i democràtics"

Ara
1 min
Comunicat d'ETA amb motiu del Gudari Eguna

BarcelonaETA demana prendre nota de l'1-O i crida a obrir un procés a Euskal Herria per "exercir" el dret a decidir. Aquest és el missatge principal de l'organització en el seu comunicat amb motiu del Gudari Eguna (el Dia del Soldat), publicat aquest dimecres al diari 'Gara'. En l'escrit, on es retreu al lehendakari, Iñigo Urkullu, que no doni suport al referèndum a Catalunya, es condemna durament la repressió de l'Estat per aturar la consulta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"S'ha utilitzat la força armada per impedir la voluntat popular, s'ha actuat contra representants de la ciutadania i s'han desmantellat les restes de l'autonomia", critica ETA, que afegeix que "l'estat espanyol és una presó per als pobles, i així es demostra en negar la identitat nacional dels Països Catalans [...] També és una presó per a la democràcia, perquè ha trepitjat els drets dels catalans", sentencia.

Després d'assegurar que "la bretxa entre Euskal Herria i Espanya és més gran que mai", el comunicat assenyala el fracàs del 15-M i la vehiculació política d'aquella mobilització a l'hora de "posar en escac el règim" del 78, i conclou: "A dia d'avui, el procés català és la realitat principal que pot trencar aquest règim".

És per això que l'organització advoca per obrir un procés similar al català al País Basc, impulsat des de "mitjans civils i democràtics" i amb el poble i la ciutadania com a "protagonistes". ETA, de fet, rebutja "dirigir, garantir o jutjar" el procés, perquè entén que en el nou cicle polític no serà un "agent principal".

stats