TERROTRISME
Política 07/03/2011

ETA volia fer esclatar les Torres Kio de Madrid

Segons informacions que han transcendit ara, el pla va ser frustrat per la Guàrdia Civil i la policia portuguesa, que van interceptar la furgoneta que anava a buscar els explosius i van trobar el taller on s'estava preparant la bomba

Redacció
2 min

MadridETA va voler fer esclatar les Torres Kio, de Madrid, a principi de l'any passat amb una furgoneta bomba carregada amb explosius fabricats a Portugal, segons ha publicat aquest dilluns l'agència Vasco Press. Seguint aquest relat, el comando Otazua, desarticulat per la Guàrdia Civil la setmana passada a Biscaia, havia de ser l'encarregat de l'atemptat, segons fonts de la lluita antiterrorista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les mateixes fonts indiquen que l'atemptat es va frustrar perquè una patrulla de la Guàrdia Civil de Bermillo de Sayago, a Zamora, va interceptar la furgoneta que es dirigia cap a Portugal a recollir l'explosiu el 9 de gener de 2010. L'etarra Garikoitz García Arrieta era qui conduïa. En un altre vehicle, amb funcions de llançadora, anava Iratxe Yañez. Encara que els dos etarres van fugir cap a Portugal, policies d'aquest país els van detenir unes hores després.

Ara, un any i tres mesos després, ha transcendit que la furgoneta interceptada havia de ser carregada amb l'explosiu que ETA fabricava en una casa de la població d'Obidos, a Portugal. La casa era llogada i hi preparaven explosius. El taller va ser descobert el 4 de febrer, i hi havia més de 1.300 quilos de material a punt per explotar.

Les fonts que han difós la informació asseguren que els membres d'ETA Oier Gómez Mielgo i Andoni Zengotitabengoa Fernández eren els caps del taller, i van ser identificats per la policia portuguesa mitjançant filmacions per les càmeres de seguretat d'un centre comercial. Zengoiitabengoa va ser detingut l'11 de març a l'aeroport de Lisboa quan volia agafar un vol cap a Veneçuela.

El pla, que hauria estat ideat pel dirigent d'ETA Mikel Carrera Sarobe, Ata, era tornar a portar la furgoneta a Espanya preparada com una bomba i entregar-la al comando Otazua, que havien de portar-la a Madrid i aparcar-la al costat de les Torres Kio.

L'atemptat preparat havia de ser del mateix tipus que el mateix comando havia comès el 29 de juliol de 2009 contra la casserna de la Guàrdia Civil de Burgos, on va provocar molts danys i van resultar ferides 65 persones.

stats