Política 26/01/2012

ETA expressa als verificadors de l'alto el foc el seu "compromís" amb la pau

Els sis membres de la Comissió Internacional de Verificació de l'alto el foc fan públic un informe en què s'asseguren que ETA ha iniciat "un procés irreversible"

Efe
2 min

BilbaoEls sis membres del grup de verificadors internacionals de l'alto el foc d'ETA han assegurat avui que, "a través de contactes directes", la banda armada els ha assegurat que està compromesa amb el cessament definitiu de la seva activitat declarat el passat 20 d'octubre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els integrants de la Comissió Internacional de Verificació de l'alto el foc al País Basc (CIV) ahir i avui han tingut contactes a Bilbao amb polítics i agents socials bascos, després dels quals han fet públic un informe sobre com veuen la situació.

S'han reunit amb representants del PSE-EE, PNB i l'esquerra abertzale, amb els quatre principals sindicats (UGT, CCOO, ELA, LAB), la patronal Confebask, representants de l'Església i "autoritats" del País Basc, sense precisar-ne el nom. No s'han reunit amb el PP, segons han confirmat també a Efe fonts populars.

En aquestes trobades, aquesta comissió ha rebut la informació que han cessat els assassinats, els atemptats, les agressions, les amenaces i les extorsions des que ETA va declarar un alto el foc el 8 de gener del 2011 i va anunciar la fi definitiva de la violència el 20 d'octubre del passat any.

La CIV ha opinat que les dues declaracions "formen part d'un procés irreversible", de manera que "ETA no té cap intenció de cometre o organitzar actes de terrorisme o violència en el futur".

No obstant això, ha admès que ETA segueix sent una organització "clandestina i armada" i, com a tal, segueix cometent actes il·legals com la falsificació de documents i el manteniment d'arsenals.

"Tot i que aquests actes són il·legals, no estan necessàriament relacionats amb la preparació d'actes violents", han opinat en el seu informe els membres d'aquest grup.

Segons els comissionats, "a través de contactes directes" ETA ha assegurat a la CIV que està compromesa amb la seva declaració de cessament definitiu de l'activitat armada.

stats