Política 29/12/2012

El col·lectiu de presos d'ETA alerta el govern espanyol que "està en joc" el procés de pau

En un comunicat enviat al diari Gara demanen, de nou, l'acostament dels presos a Euskadi i avisen que "l'enemic" intenta "enfonsar" la viabilitat de la situació i considera que això "no es pot permetre"

Acn
2 min

BarcelonaEl Col·lectiu de Presos i Preses Polítics Bascos (EPPK en sigles en basc) ha enviat un comunicat al diari Gara alertant el govern espanyol que ara mateix "està en joc" el procés de pau a Euskadi engegat des de l'abandonament definitiu de les armes anunciat per ETA. L'entitat, que agrupa els reclusos empresonats per cometre atemptats o pertànyer a l'organització terrorista, assegura que si no hi ha un acostament de presos per "reunir-los tots a Euskal Herria" es pot posar en perill "la viabilitat" del procés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb tot, el comunicat culpa directament d'aquesta situació "l'enemic", de qui diu que "vol enfonsar de manera irresponsable" el procés de pau. "Això és una cosa que ningú pot permetre", conclou. El col·lectiu de presos d'ETA ha volgut emetre un comunicat –enviat al 'Gara'– per destacar davant l'estat espanyol la seva aposta prioritària per la fi de la dispersió dels reclusos, demanant així "reunir-los tots a Euskal Herria" perquè es "creïn noves condicions i facilitin noves opcions per a totes les parts". En el text es remarca que ara és el moment "de donar passos decisius al costat de la ciutadania basca i els agents socials, polítics i institucionals".

El col·lectiu aprofita per fer un balanç de les accions que ha fet en els darrers anys per reclamar l'acostament i, vinculant-ho al resultat de les darreres eleccions basques, considera que el nou lehendakari té "el repte de respondre positivament als desitjos i les demandes ciutadanes", referint-se així a la desaparició de la dispersió de presos, el canvi de la política carcerària i l'enfortiment del procés de pau.

Davant aquesta postura que destaquen com a positiva, el col·lectiu situa l'actitud dels governs espanyol i francès. D'aquests dos estats, l'EPPK diu que insisteixen "cegament" a seguir instal·lats en "les claus de l'enfrontament armat"; considera que pretenen convertir la política carcerària en "la clau del bloc polític" i que ho fan sense tenir ja "cap excusa, ni política ni tan sols il·legal".

El col·lectiu també assegura que el d'ara és un moment decisiu per avançar i que "per sobre de les dificultats" cal "donar passos" com els que va fent l'EPPK. "La base posada ens col·loca en condicions per a nous salts", asseguren, tot citant, per exemple, que el col·lectiu ha "actualitzat el seu posicionament polític", que ha ampliat i enfortit la seva organització interna i externa amb una adreça i una interlocució, i que ha recuperat relacions amb agents socials i polítics.

stats