Política 31/03/2013

ETA reclama un procés popular sobiranista

"El projecte independentista apareix com una alternativa renovada", diu en un comunicat al diari 'Gara' amb motiu de l'Aberri Eguna (el Dia de la Pàtria Basca)

Acn
2 min

Sant SebastiàETA aposta per obrir un "procés popular" al País Basc amb l'objectiu final de la independència. Així ho ha fet saber en un comunicat publicat aquest diumenge al diari 'Gara', el mateix dia que se celebra la diada de l'Aberri Eguna. "Ara és el moment d'organitzar un procés popular", diu el document, que convida que hi participin "des del moviment treballador fins a les institucions" per tal d'anar "superant barreres" i "aprofundint en les decisions de crear eines per a la sobirania d'Euskal Herria". Aquest procés hauria de ser "participatiu i democràtic", i obert també als presos i fugits de la banda, dels quals ETA ha insistit novament a demanar l'alliberament. L'organització ha emès el comunicat coincidint amb la diada nacional de l'Aberri Eguna, i ha aparegut just un dia després de la mort en un hospital francès de l'excap militar d'ETA Javier López Peña 'Thierry', com a conseqüència d'un vessament cerebral. Una nota del diari aclareix que el comunicat s'hauria redactat abans de saber-se la defunció de l'etarra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així ho fa pensar el fet que en el comunicat, ETA expressa el seu condol cap a Angel Figueroa, mort mentre estava reclòs en el seu domicili a Algorta. "És hora de fer passes valentes i decidides per accelerar el procés que els porti a casa", diu la banda en el document referint-se als presos i exiliats.

El comunicat fet públic per 'Gara' comença amb un retrat que fa ETA del context polític i social dels darrers trenta anys. Un període marcat, segons l'organització, pel fet que "a la nació basca i als ciutadans se'l ha negat el dret a decidir". Pel que fa al diagnòstic del que portem del 2013, destaca l'"oportunitat històrica" per posar fi al conflicte. "Cada vegada hi ha més sectors que demanen un canvi polític i social basat en el reconeixement d'Euskal Herria i el dret a decidir de la seva ciutadania", afirma. "I el projecte independentista sorgeix com una alternativa renovada i forta a tot el territori", constata.

stats