POLÍTICA
Política 16/04/2011

ETA reitera el seu "compromís clar de superar la confrontació armada"

Tres anys després la banda torna a fer públic un 'zutabe' en què defensa que l'alto el foc és una mostra de "la voluntat de materialitzar el canvi polític"

Agències
2 min

BarcelonaLa banda terrorista ETA ha tornat a editar un zutabe, una publicació que no treia des del setembre de 2007, i en què reitera el seu "compromís clar de superar un cicle complet caracteritzat per la confrontació armada”. El diari GARA, que ha tingut accés a aquest últim zutabe, es fa ressò de les paraules de la banda a l'edició d'aquest dissabte. La publicació no fa referència ni a les recents detencions d'etarres i posterior confiscació de gairebé dues tones de material explosiu, ni al tiroteig en què va resultar ferit per membres d'ETA un gendarme francès en un control de carretera en Vallières el passat 9 d'abril. El zutabe critica que els estats espanyol i frances "mantenen el seu immobilisme" i afegeix que "de l'Estat espanyol no s'ha d'esperar una voluntat sincera per a un procés de solució".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

ETA sosté que l'alto el foc del passat 10 de gener deriva d'aquest compromís de superar la violència i mostra "la voluntat de materialitzar el canvi polític". Per a ETA "l'esquerra abertzale l'encerta fent una lectura adequada de la situació i, amb la seva iniciativa, posa en marxa la possibilitat de donar-li un tomb", en referència a "l'aposta per un procés democràtic, com a eina democràtica per posar el conflicte polític en vies de solució i per materialitzar el canvi polític". La banda també nega que la declaració estigui causada per una situació de debilitat i qualifica de "somni" pensar que la seva derrota policial sigui pròxima.



ETA explica que va decidir l'alto el foc "general, permanent i verificable", "perquè es trobés una solució democràtica definitiva al conflicte polític, mostrant un compromís clar de superar la confrontació armada que caracteritzava un cicle complet". La banda afegeix que l'alto el foc va dirigit també a la comunitat internacional perquè "canalitzi una pressió que provoqui una esquerda en la posició de bloqueig de l'Estat".

stats