POLÍTICA
Política 25/04/2011

ETA s'atribueix el tiroteig que va ferir un gendarme a França

La banda creu que la “ceguera repressiva” dels estats espanyol i francès és la causa de l'atac, que es va produir "contra la seva voluntat". ETA reitera la intenció de trobar una “solució democràtica definitiva” al conflicte armat

Redacció
2 min

BarcelonaETA s'ha atribuït l'autoria del tiroteig en què fa dues setmanes va resultar ferit un gendarme al departament de Creuse, al centre de França, en un comunicat publicat aquest dilluns pel diari Gara en la seva versió íntegra en euskera i resumit en castellà. La banda afirma en el mateix comunicat que l'acció es va produir "contra la seva voluntat". 

ETA diu que "comprèn la preocupació que aquests fets poden produir entre la societat basca", però responsabilitza els estats espanyol i francès dels fets. Diumenge, dia de l'Aberri Eguna, ETA ja va fer públic un altre comunicat en què anunciava que és l'hora que Euskadi "travessi la porta de la llibertat" i recordava que s'està "obrint una nova era" en què s'ha d'encetar "un procés democràtic" que doni "la paraula al poble" amb "la perspectiva d'arribar a la independència".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons la banda, la “ceguera repressiva” d'ambdós estats i de les seves forces armades, que “fustiguen, detenen, torturen i empresonen ciutadans bascos”, és la causa dels últims xocs. ETA vol situar el tiroteig en un context més ampli i s'hi refereix com “una altra baula de la cadena de greus fets" de les últimes setmanes, en referència a les detencions de presumptes membres d'ETA a França i el País Basc. Tot i així, la banda reitera les intencions de pau i afirma que “continua treballant per construir una situació que possibiliti una solució democràtica definitiva i la fi de la confrontació armada”.

El tiroteig va tenir lloc el passat 9 d'abril a la localitat de Vallières, al centre de l'Estat francès. Després de l'incident van ser detinguts els presumptes membres d'ETA Itziar Moreno i Oier Gómez Mielgo a la localitat de Croze, al mateix departament de Creuse. Els dos presumptes etarres eren objectiu de la policia gal·la des de la seva fugida d'un control de carretera a Vallières en què van disparar contra diversos gendarmes francesos i van ferir-ne un.

stats