ELECCIONS A EUSKADI
Política 21/10/2012

Sis persones amb cartells a favor dels presos d'ETA proven d'impedir el vot a Patxi López

Iñigo Urkullu reclama als ciutadans que "es mullin per un temps nou"

Joan Rusiñol
2 min
Protestes en el col·legi electoral de Patxi López. EFE

BIblbaoPrimeres eleccions autonòmiques al País Basc sense ETA i amb totes les formacions legalitzades. Una normalitat democràtica que converteix els comicis d'avui al País Basc en una fita històrica. Conscient de la importància del moment –la nova legislatura que comença serà la de la consolidació de la pau– el candidat del PNB, Iñigo Urkullu, a qui totes les enquestes donen com a guanyador, ha demanat els ciutadans bascos que es "mullin per un temps nou". Ho ha dit aquest diumenge al matí, a l'hora en què ha anat a votar i aprofitant el dia plujós que fa a Euskadi

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La majoria dels candidats han estat molt matinadors.L'únic incident remarcable ha estat quan un grup de sis persones, amb cartells a favor dels presos d'ETA, han intentar impedir el vot del lehendakari socialista Patxi López. Després d'uns minuts de tensió, de crits i empentes amb els guardaespatlles del president basc, el candidat socialista ha sortit de l'aula on havia de votar per tornar-hi al cap de pocs minuts per exercir el seu dret democràtic com a ciutadà. López ha dit que "alguns no es volen assabentar que són les primeres eleccions autonòmiques en llibertat" i que cal "desterrar aquests focus d'intolerància".

La fotografia de la normalització

A Getxo (Biscaia) ha votat la cap de llista d'EH Bildu, Laura Mintegi, per qui amb els resultats d'aquest 21-O "per primera vegada, després de molt de temps, es veurà la fotografia rea" de la sensibilitat política d'Euskadi. L'acompanyava el seu fill que votava per primer cop. A les 9 dipositava el seu vot a Bilbao l'aspirant del PP a la Lehendakaritza, Antonio Basagoiti, que ha convidat els ciutadans a acudir a les urnes per exercir "la llibertat" que suposa poder fer-ho sense l'amenaça d'ETA. "Aquells que en d'altres ocasions l'han muntat, ara tenen l'obligació d'anar de bons", ha dit.

El departament d'Interior basc ha afirmat que els 760 col·legis electorals ja funcionen amb normalitat, i que només s'han registrat tres petits hi ha hagut petits endarreriments perquè alguns dels seus membres han arribat tard. S'ha hagut també de retirar alguns cartells en contra del PP.

stats