Política 24/06/2014

EUiA confia en Ada Colau i el moviment Guanyem Barcelona per derrotar la "vella política" en les municipals del 2015

Nuet també reivindica un canvi de lideratge a Izquierda Unida per deixar que siguin les noves generacions les que liderin el "procés constituent"

Acn
3 min

BarcelonaLes eleccions municipals del 2015 s'han convertit en una "fita" per a l'esquerra alternativa, que veu en aquests comicis l'espurna necessària per iniciar la refundació de la democràcia a l'Estat. En una entrevista a l'ACN, el coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, assegura que la "Syriza catalana" –la unitat de les esquerres– està "més viva que mai" i confia en el lideratge d'Ada Colau a Barcelona per derrotar la "vella política" i esdevenir un model a imitar a la resta de Catalunya, de l'Estat i d'Europa. El líder d'EUiA aposta per canvis profunds en el sistema de partits i fins i tot reclama un nou lideratge a Izquierda Unida perquè les noves generacions afrontin el "procés constituent". "La gent que ha estat i està vinculada i lluitant en moviments socials d'èxit, com la PAH, constitueixen una referència moral. I les referencies morals són avui imprescindibles", explica Nuet sobre el moviment Guanyem Barcelona, que encapçala l'exportaveu de la PAH, Ada Colau, i que aglutina –des de l'esquerra– associacions i partits polítics, com ICV i EUiA.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per Nuet és important que sigui Colau i no un polític "de carrera" qui es posi al capdavant de la iniciativa, perquè l'objectiu –més enllà de disputar-li l'alcaldia a Xavier Trias– és "derrotar la vella política", i cada dia hi ha més ciutadans que se senten identificats amb els moviments cívics i menys que senten el mateix pels partits tradicionals. De fet, el líder d'EUiA considera que una part de la seva formació política també representa aquesta "vella política" i, per això, reivindica canvis profunds de tot nivell.

La candidatura unitària que s'està gestant a Barcelona serà un model a seguir a centenars de localitats catalanes de cara a les municipals del 2015. Nuet està convençut que el futur de les esquerres passa per la unitat d'acció, allò que fa dos anys va anomenar Syriza catalana com un reflex del moviment que lidera Alexis Tsipras a Grècia. "És l'única opció. Si ho fem, arrasarem. I si no ho fem, ens arrasaran. És un tema de vida o mort. De si volem guanyar o ens resignem a perdre", assegura.

Per això, qüestions amb tanta importància fins ara com "les llistes i els programes electorals" han de passar a ser "secundaris" i deixar lloc a un "gran acord" que inclogui l'activisme social i els aires renovadors que també s'intueixen dins els partits. I el primer repte és trobar les persones adequades. Per Nuet, Colau és una d'elles, i per això la seva formació donarà suport al moviment Guanyem Barcelona.

"Necessitem fer una mixtura entre el que ja som i el que volem ser. Entre forces polítiques que estan per la ruptura i que tenen una organització, estructura i experiència, i moviments socials i noves forces polítiques que no tenen experiència, però que tenen la força de la novetat, contestació i radicalitat per reclamar determinats canvis", sentencia. "Si això s'articula serà una explosió propositiva que farà que la vella política sigui derrotada en tots els àmbits i s'iniciï un nou període", afirma.

El moviment Guanyem Barcelona, amb Ada Colau al capdavant, es presentarà públicament aquest proper dijous 26 de juny a les 19 h a l'escola Collaso i Gil del carrer Sant Pau de Barcelona.

Canvi de líder a Izquierda Unida

La "vella política" no només està representada en els partits que tradicionalment han governat Catalunya i Espanya. Nuet també la situa a l'interior mateix d'Izquierda Unida. Amb unes primàries anunciades per encapçalar la candidatura del partit en les properes eleccions generals, el líder d'EUiA creu que ha arribat el moment de deixar passar les noves generacions, aquelles que són capaces de "parlar en el mateix llenguatge que Ada Colau i Pablo Iglesias".

"A Izquierda Unida hi ha d'haver canvis. És imprescindible", destaca. "Necessitem nous lideratges, noves experiències i una visió molt connectada amb la nova política", subratlla. Segons Nuet, per articular les grans coalicions d'esquerres cal que els líders dels partits i dels moviments socials visquin una realitat compartida. Un perfil allunyat del de l'actual coordinador general d'Izquierda Unida, Cayo Lara.

El diputat al Congrés Alberto Garzón (28 anys) és una de les persones que podria fer un pas endavant per optar a encapçalar el partit en les properes eleccions generals. Ell mateix ha dit que està preparat per fer el pas si els militants l'hi demanen. "L'Alberto Garzón està preparat per a tot i connecta amb les necessitats del moment", opina Nuet. "Si ell vol donar el pas, segur que tindrà amplíssims suports dins l'organització", apunta sense garantir que tingui guanyat el vot d'EUiA. Ha deixat clar, però, que és "una de les ments més brillants que ha sabut llegir què és el que veritablement està passant en aquest país".

Des de la seva sobirania, EUiA és una formació política que es corresponsabilitza a nivell estatal amb el projecte d'Izquierda Unida, tot i que l'estructura orgànica sigui diferent. Nuet va optar a la conselleria general d'IU el 2008, precisament rivalitzant amb Cayo Lara, que el va acabar derrotant en la votació final al consell polític federal.

stats