CANVI DE CICLE
Política 16/03/2015

Tensió interna a EUiA per la negociació del full de ruta sobiranista

Joan Mena, líder del partit al Parlament, un partit integrant de la formació i un corrent intern recelen de la participació a la taula de partits de l'ANC i Òmnium

Roger Tugas
5 min
El diputat d'ICV-EUiA Joan Mena, aquest dimarts a la Sala Francesc Tarafa de Granollers / ACN

BarcelonaLa participació d'EUiA en la negociació del full de ruta sobiranista junt a CDC, ERC i MES i les entitats ANC i Òmnium genera tensions internes a la formació. Especialment després que aquest partit subscrivís divendres el principi d'acord que reconeix que les eleccions del 27-S "han de servir de mecanisme legal per conèixer la voluntat del poble català sobre el seu futur polític" i que, en cas d'assolir-se una majoria favorable al procés, cal iniciar la legislatura amb una "declaració solemne" del Parlament que doni "inici al procés" que "ha de dur a la constitució del nou estat o república catalana", iniciar el "procés constituent" i desplegar els "mecanismes de transició nacional i de les estructures d'estat", per acabar amb la "culminació democràtica del procés per part del poble de Catalunya".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat que EUiA va participar en la negociació del genèric comunicat fet públic, la formació va emetre poques hores després un altre comunicat en què especificava que, malgrat participar a les reunions fetes fins ara, "no ha signat cap acord fruit dels treballs d’aquesta mesa", sinó que ha anat fent les seves aportacions i "portarà el resultat d’aquests treballs als seus òrgans de direcció, per decidir si signa o no aquests documents". EUiA, a més, es mostra expectant de les opinions que puguin fer la CUP i ICV, que no havien assistit a les darreres reunions.

De fet, l'absència d'aquestes dues forces d'esquerra alternativa i, per contra, la presència de CDC és un dels elements que incomoda a EUiA –malgrat que la CUP s'ha compromès ha negociar el seu full de ruta que farà públic el dia 21 per intentar fer-lo compatible amb el de les altres forces sobiranistes–. Així, el diputat i cap de files d'EUiA al Parlament, Joan Mena, va fer públic dissabte un apunt al seu blog en què assevera que, tot i que "hauran de ser, sense cap mena de dubte, les bases d’EUiA qui determinin el nostre posicionament", admet que ja ha "manifestat alguna vegada tots els dubtes que generava aquesta situació" als òrgans interns del partit. Per una banda, perquè "EUiA reivindica unes eleccions constituents on puguem decidir-ho tot, no només allò que la dreta (CiU, a Catalunya) ens vol permetre decidir, que són les seves plebiscitàries" i, per l'altra, perquè "el fet que estiguem en campanya electoral [...] fa que molts partits, especialment aquells que tenen en la política institucional el seu únic àmbit d’acció, actuïn d’una manera tacticista".

El dret a decidir no està superat

En aquest sentit, Mena qüestiona que el dret a decidir estigui superat i que Catalunya ja tingui un mandat democràtic. "Catalunya encara no s’ha pronunciat, ni per desgràcia tenim previst fer-ho. Hi ha qui ja ha passat la pantalla del dret a decidir, i es troben en la de la independència (legítim, però no compartit)", opina, cosa que creu que afebleix el dret a decidir i la necessitat de celebrar una consulta vinculant. Així mateix, el diputat recorda que el federalisme democràtic "és la posició majoritària a EUiA", un posicionament que implica "la voluntat de construir un pacte entre sobiranies, un acord entre iguals amb la resta de pobles d’Espanya, però basat en el dret a decidir". Per tot això, subratlla que "el futur de construcció no és amb la dreta catalana ni espanyola", sinó amb l'esquerra, per defensar el dret a decidir –"no entès com a independència, sinó com a radicalitat democràtica"–, les polítiques socials i la regeneració democràtica.

Així mateix, el secretari general del PSUC-Viu (partit integrant d'EUiA), Albert Miralles, ha publicat aquest cap de setmana una carta oberta dirigida al coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, en què li demana informació sobre qui negocia en nom d'EUiA a la taula de partits i coordinant-se amb quins òrgans interns, i retreu que el comunicat conjunt amb les altres forces sobiranistes parli de la culminació del procés, sense tenir en compte l'estat espanyol. "És una forma vergonyant de voler avançar cap a la independència, sense atrevir-se a escriure-ho. I et recordo que EUiA mai s'ha definit com a independentista, que no ha estat ni és independentista", assevera Miralles, i critica que el full de ruta es confronta "amb el projecte d'estat federal i republicà que defensa IU".

El PSUC-Viu reclama dimissions

Així mateix, el líder del PSUC-Viu reclama que es debati en el proper consell nacional del 28 de març sobre la negociació del full de ruta amb un representant de la direcció d'IU i que llavors dimiteixin les persones "que han provocat aquesta situació" –sense especificar noms–, ja que no creu que actuessin en nom de cap òrgan d'EUiA. De no dimitir, proposa votar una revocació de les seves responsabilitats orgàniques. En tot cas, Miralles rebutja entrar a debatre el fons del full de ruta, "perquè EUiA no és una organització independentista" i, per això, reclama a Nuet que simplement s'arxivi el document.

Al seu torn, el corrent intern d'EUiA Esquerra Plural, liderat pel regidor i líder del partit a Sant Adrià del Besos, Gregorio Belmonte, ha denunciat en un comunicat "el procediment antidemocràtic a través del qual el coordinador general d'EUiA s'ha implicat en aquest procés, d'esquena als acords fundacionals i assemblearis d'EUiA i sense consultar, ni molt menys sotmetre a votació, la proposta als òrgans de direcció". "El dret a decidir que demana, el nega a la seva pròpia afiliació", afegeix la nota, atès que lamenta que fins ara Nuet no ha permès als afiliats pronunciar-se sobre el procés i que "el seu posicionament no reflecteix la voluntat de l'afiliació d’EUiA, que s'ha pronunciat en els seus congressos per una opció federal, que reconegui la nació catalana en el marc d’un procés constituent".

Signatura "amb nocturnitat" de l'acord

Així, Esquerra Plural creu que "la signatura amb nocturnitat d'aquest acord en aquest moment, és fer el joc als interessos polítics i electorals de CiU, pujant al carro d'aquelles forces polítiques i socials que s'han convertit en els seus satèl·lits" i "suposa fracturar l'esquerra catalana i debilitar-la enfront d'una CiU en decadència". Igualment, considera que el moment de la signatura no és inoportú pel cicle electoral actual i perquè "ara el moment en què s'obre a l’estat espanyol la possibilitat d'un trencament democràtic amb el vell règim imposat a la Transició i degradat en els últims anys". Finalment, el corrent intern denuncia "que de les expressions 'ruptura democràtica' o 'república catalana', que haurien de ser plenes d’un significat ben definit per tots i totes nosaltres, l’actual direcció en faci un xec en blanc que l’autoritzi a negociar qualsevol cosa i en qualsevol condició", enlloc de concretar-ne les implicacions amb la militància.

Per tot això, Esquerra Plural critica "la grollera manipulació que Nuet ha fet de les responsabilitats que com a coordinador general tenia respecte de tots els afiliats i afiliades d'EUiA" –fins i tot l'acusa de trair ICV i IU– i assevera que "ara és el moment de la confluència de l'esquerra contra la dreta, d'obrir un procés constituent amb totes les forces transformadores i rupturistes de l'Estat".

stats