Política 02/09/2015

El Govern explica el procés sobiranista al Senat del Paraguai

És la quarta vegada que es tracta el moment polític que viu Catalunya en una cambra legislativa d'un país sobirà, després dels debats a Dinamarca, Irlanda i l'Uruguai

Ara
2 min
Francesca Guardiola explica el procés al Senat del Paraguai

BarcelonaEl Senat del Paraguai ha estat escenari aquest dimecres d’un debat sobre el procés sobiranista català. La directora general de Relacions Exteriors del govern de Catalunya, Francesca Guardiola, ha comparegut aquest matí a la comissió de Relacions Exteriors i Assumptes Internacionals convidada per la cambra paraguaiana per explicar la situació política de Catalunya a pocs dies de les eleccions del 27 de setembre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Guardiola ha explicat el caràcter plebiscitari de les eleccions i ha assegurat que "es tracta de l’única opció legal que li ha quedat al Govern per conèixer de forma democràtica i legal l’opinió dels catalans respecte del futur de Catalunya". "Els catalans també han de poder decidir sobre el seu país", ha afegit, i ha asseverat que el govern d'Artur Mas "afronta el procés amb la màxima serietat, rigor i sinceritat" per garantir-ne l’èxit final.

Durant la seva compareixença, la directora general ha exposat davant dels senadors paraguaians una breu cronologia del procés, el full de ruta de les forces sobiranistes i els escenaris que es poden esdevenir després del 27-S. Guardiola ha definit el moviment sobiranista com a democràtic, pacífic i integrador del moviment sobiranista català, uns trets que, ha dit, "es podran tornar a comprovar en la manifestació de l'11 de setembre".

A la sessió hi han assistit membres de tots els partits polítics representants al Senat del Paraguai, inclosos alguns diputats que no formen part de la comissió de Relacions Exteriors però que s'han interessat per la qüestió. Segons un comunicat emès per Exteriors, el to de la compareixença ha estat cordial i els senadors han mostrat un "gran interès" pel moment que viu Catalunya.

Gira internacional

Des del Govern també han remarcat que ja són quatre les intervencions a cambres legislatives de països sobirans sobre el procés català. El Parlament de Dinamarca (Folketinget) va votar el dia 19 de maig una resolució per la qual instava al diàleg entre Catalunya i Espanya per resoldre la qüestió. Posteriorment, el procés sobiranista va ser objecte de debat al Parlament d’Irlanda (Oireachtas), en una sessió en què van participar el secretari d’Afers Exteriors del Govern, Roger Albinyana, i el secretari general de Diplocat, Albert Royo. I finalment, dimecres de la setmana passada, Albinyana i Royo van comparèixer davant el Parlament de l’Uruguai per explicar el procés i van ser rebuts posteriorment pel president de la cambra uruguaiana, Alejandro Sánchez.

stats