Política 11/09/2015

"Adoctrinats", "segrestats", "asfixiants", "intimidatoris", "gas en expansió": els editorials de Madrid miren al 27-S

'El País', 'El Mundo', L''Abc' i 'La Razón' d'aquest divendres, Diada Nacional de Catalunya, desqualifiquen el moviment sobiranista en durs editorials. Us en presentem alguns fragments

M.colomer
3 min
Editorials dels diaris de Madrid per la Diada 2015 / XAVIER BERTRAL

Barcelona'El País': "Independència del 3%"

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

-"Artur Mas és el quart candidat de la principal llista secessionista catalana, presidenciable emboscat, titular en funcions de la Generalitat i president de la semiextinta Convergència".

-"Serà la primera ocasió en què la diada nacional catalana –ocasió per principi per a tots els ciutadans de la comunitat– hagi estat segrestada per una heteròclita coalició partidària de la ruptura amb Espanya".

-"Mas mai acaba els seus mandats. I així, Catalunya està en permanent contesa electoral, de manera que no és rara la coincidència de les innombrables investigacions per corrupció amb la campanya".

-"El cap de la llista secessionista apadrinada per Mas, Raül Romeva, s'ha negat a participar en qualsevol debat electoral amb els seus rivals, per por que se li imputin –un postcomunista dineràriament impol·lut– els abusos convergents".

-"Per al necessari contrast d'idees, la conversió de la convocatòria en una elecció presumptament plebiscitària és una desgràcia que degradarà encara més la qualitat democràtica de Catalunya".

'El Mundo': "Movilitzar la Catalunya silenciosa davant la maquinària nacionalista"

-"La campanya electoral a Catalunya, preludi d'unes eleccions d'enorme transcendència per a Espanya".

-"Els resultats seran determinants per accelerar o fer descarrilar el full de ruta sobiranista".

-"Tot plegat és el resultat de més de tres dècades en què els governs de CiU i el tripartit han portat a terme una persistent campanya d'adoctrinament de la societat".

-"El nacionalisme ho ha intentat tot per rentar el cervell a la població".

-"És impensable una proclamació unilateral d'independència amb aquest nivell de suport social [en referència al CIS]".

-"Cap govern s'asseurà en una taula amb els nacionalistes per discutir la separació de Catalunya".

-"Josep Borrell subratlla avui a les nostres pàgines que és impossible a Catalunya escoltar les veus dels que són contraris a la independència perquè el nacionalisme ha ocupat tots els espais com un gas en expansió".

-"Ha arribat l'hora de canviar d'actitud i lluitar contra el secessionisme amb la mateixa energia i disposició amb què ells defensen els seus objectius".

'Abc': "Una oportunitat per als catalans"

-"Les eleccions del 27-S sí que poden ser, no un plebiscit, sinó la ratificació de la pluralitat de la societat catalana i l'expressió d'alternatives al nacionalisme com a opció de govern".

-"L'independentisme treballarà a fons per generar un clima asfixiant, fins i tot intimidatori, per als nacionalistes. Avui comença la campanya amb la transformació de la Diada en un massiu acte electoral".

-"La certesa que la independència de Catalunya és inviable no ha de dissuadir els catalans no independentistes d'acudir a les urnes, perquè, hi hagi o no declaració unilateral d'independència, de les eleccions del 27-S sorgirà el Parlament que elegirà el nou govern català. És l'oportunitat per rebutjar que Catalunya sigui el laboratori d'un nacionalisme que enyora els privilegis de l'antic règim, i converteixi els catalans en protagonistes d'una visió atàvica de l'autogovern, basat en un cúmul de ficcions sobre la seva història i sobre la seva inserció a Espanya".

-"Molts catalans es queixen en privat del que no diuen en públic. El vot secret és la seva eina per dir prou a una dinàmica que, si no es corregeix, conduirà Catalunya al seu trencament abans que al d'Espanya, com va predir Aznar".

'La Razón': "Votar per Espanya"

-"L'argamassa independentista no sembla que sigui prou sòlida per desvirtuar la tradicional dicotomia entre la dreta i l'esquerra".

-"No convé, malgrat tot, caure en la ingenuïtat de creure que el president de la Generalitat, Artur Mas, i el seu soci en l'aventura separatista, Oriol Junqueras, faran una lectura correcta dels resultats".

-"Els resultats traduïts en escons no reflecteixen la realitat dels desitjos dels catalans".

-"Una mobilització del vot en favor de les formacions constitucionalistes, en favor d'una Catalunya espanyola i europea, tindria la virtut d'acabar una vegada per totes amb l'estratègia de la tensió imposada per Mas i de facilitar que Catalunya torni a la normalitat".

stats