Política 05/12/2011

La centredreta arrasa a les eleccions locals d'Andorra

Demòcrates per Andorra ha guanyat amb amplíssima majoria en cinc de les sis parròquies en què es presentava. Les eleccions han tingut una participació 8 punts més baixa que els comicis locals del 2007

Efe
2 min

Andorra La VellaDemòcrates per Andorra (DA), formació que agrupa la centredreta al Principat i està liderada per l'actual cap de govern, Toni Martí, ha estat la clara vencedora de les eleccions locals celebrades aquest diumenge a Andorra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El triomf de DA ha confirmat el descens del Partit Socialdemòcrata (PS), que ja va obtenir una forta derrota en les últimes eleccions generals celebrades fa vuit mesos.

DA, que compta amb majoria absoluta al Parlament andorrà, ha guanyat, amb amplíssima majoria, en cinc de les sis parròquies en què concorria: Escaldes-Engordany, Encamp, Sant Julià de Lòria, Ordino i Canillo.

Només perd a Andorra la Vella (la capital), on el triomf ha estat per Coalició d'Independents per Andorra la Vella (Cd'i), un partit local de nova creació i encapçalat per l'actual cònsol major, Rosa Ferrer, exmembre fundadora del PS.

A la Massana, la setena parròquia, ha estat Ciutadans Compromesos (CC), un partit local nascut de l'escissió dels afins a DA, el que s'ha endut la victòria.

El retrocés dels socialdemòcrates

El PS ha patit un retrocés fortíssim en aquestes eleccions malgrat l'esforç de renovació amb candidats joves en totes les circumscripcions en què es presentava.

Ha perdut els comuns d'Andorra la Vella i Encamp en què governava amb comoditat durant aquesta legislatura i que eren els seus dos feus tradicionals. També ha perdut la representació en les parròquies d'Ordino i la Massana, on exercia l'oposició.

Els resultats, amb el 100% dels vots escrutats, queden de la següent manera: a Andorra la Vella guanya Cd'i (38,88%), seguit de DA (36,56%) i PS (24,56%); a Escaldes-Engordany venç DA (69.57%), igual que a Encamp (72.83%), Sant Julià de Lòria (64%) i Ordino (56,45%).

També venç DA a Canillo, on només es presentava la seva candidatura, encara que el vot en blanc ha estat del 42%, mentre que a la Massana guanya CC (48.30%).

Participació

La participació, que habitualment a Andorra sol ser molt elevada, en aquestes eleccions ha estat del 64,78%, amb 14.498 vots emesos, la qual cosa suposa gairebé vuit punts per sota de les de les últimes locals el 2007.

"El govern ha constatat una disminució significativa de la participació i estem treballant per canviar la tendència aviat", ha manifestat el ministre de l'Interior, Marc Vila. Les parròquies amb més afluència a les urnes han estat Ordino, que ha assolit el 82,11% del cens, i la Massana, amb el 74,21%. En canvi, a Andorra la Vella, la circumscripció amb menys participació, no s'ha superat el 58%.

Un total de 22.381 persones amb dret a vot, 3.077 més que fa quatre anys, havien estat convocades a les urnes en unes eleccions comunals marcades per la conjuntura de crisi que afronten les administracions locals per la caiguda en picat dels ingressos i els elevats nivells de deute que acumulen.

stats