Eleccions 2010
Política 29/11/2010

El 'Financial Times', sobre el 28N: El tripartit era "una coalició caòtica amb un destí maleït"

Les capçaleres atribueixen la caiguda del PSC a l'impacte de la crisi i situen el dèficit fiscal català com un dels temes clau per al futur govern de CiU

Cristina Mas
2 min
La CNN parla de les eleccions

BarcelonaLes eleccions al Parlament han tingut una certa repercussió a la premsa internacional. Les principals capçaleres ofereixen cròniques que situen la crisi i el dèficit fiscal com a temes centrals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

The New York Times titula "Les eleccions a Catalunya reflecteixen el desig de més autonomia fiscal" i assenyala que "Catalunya serà liderada per un govern que reclamarà més autonomia fiscal a Madrid, un desafiament més per a José Luis Rodríguez Zapatero, el president socialista assetjat". La cadena nord-americana CNN opta per destacar el "Fort cop als socialistes espanyols, en unes eleccions regionals claus" i situa els resultats electorals com un "fort revés polític" per a Zapatero perquè "el seu partit s'ha enfonsat a les eleccions a la poderosa regió del nord-est de Catalunya, al voltant el Barcelona".

"El centre-dreta català recupera el control polític" és el titular elegit pel Financial Times, que descriu el tripartit com "una coalició caòtica amb un destí maleït". El conservador diari financer recorda que "l'economia catalana és més potent

"La crisi també ha inflamat un reclam històric de Catalunya, una rica regió que rep molt poc del govern central en termes de serveis i inversions a canvi dels impostos que paga" és la interpretació de l'edició en línia del Wall Street JournalWall Street Journal. Afegeix que "La qüestió del principi de redistribució dels recursos de les regions riques està al centre de l'estat de benestar espanyol. Donar el controlals catalans dels seus ingressos fiscals propis obriria la porta perquè altres regions riques exigeixin el mateix privilegi".

El diari italià La Reppublica parla de "descomposició socialista i majoria nacionalista", i situa el resultat com "un veritable triomf del nacionalisme català". La crònica atribueix "la derrota sonora dels socialistes al final d'una gestió tripartida esgotada d'idees i de programa" i es refereix a Catalunya com "la regió més eclèctica, vibrant i tolerant d'Espanya".

La cadena alemanya Deuche Welle planteja que "els resultats de les eleccions catalanes són un cop fort per al govern assetjat de Zapatero" i apunta a la reacció "erràtica" de Zapatero a la crisi econòmica com la principal causa de la derrota del PSC. La televisió augura que CiU "podria causar problemes a Zapatero, pressionant més per controlar els seus ingressos fiscals".

stats