POLÍTICA
Política 26/04/2014

El candidat d'Unió prefereix que es "dilati" el procés per fer-lo bé abans d'optar per una "demostració d'impaciència" com la DUI

El candidat d'UDC a les europees adverteix que la declaració unilateral es veuria de forma "molt incòmoda" per part d'Europa

Acn
3 min

BarcelonaEl candidat d'Unió a les eleccions europees, Francesc Gambús, ha apostat perquè Catalunya faci bé les coses en el procés del dret a decidir, perquè és precisament això el que la legitima de cara a l'exterior. "No ens ha de fer angúnia que la consulta es dilati o que les eleccions plebiscitàries es dilatin una mica en els terminis que es poden dilatar. L'important és fer les coses ben fetes, és el que ens legitimarà segur", ha argumentat en una entrevista a l'ACN, on ha advertit que la declaració unilateral es veuria de forma "molt incòmoda" per part dels estats europeus i seria una "demostració d'impaciència". "A mi no m'agradaria que es produís i crec que ha de ser l'últim escenari", ha reblat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Gambús, que fins fa pocs dies era el director general d'Afers Exteriors del Govern, ha fet èmfasi en la necessitat que Catalunya sigui "molt escrupolosa" en tots els passos per fer la consulta, com ja ho va ser anant al Congrés el 8 d'abril per demanar la transferència de la competència per organitzar un referèndum. En aquest sentit, ha remarcat que la llei de consultes que està preparant el Parlament ha de ser "impecable", i si està trigant a aprovar-se és precisament perquè s'està anant amb molta cura per no donar cap excusa per recorre-la al Tribunal Constitucional (TC). "El que ens legitima és fer-ho bé i no fer-ho de pressa", ha insistit.

"Perseverança i paciència"

És més, ha indicat que no ha de fer "angúnia" que aquesta escrupolositat acabi dilatant el procés, perquè el que cal ara és "perseverança i paciència", i ha assenyalat que una declaració unilateral ha de ser l'últim dels últims escenaris. Al seu parer, seria una "demostració d'impaciència" i no es veuria amb bons ulls des dels estats veïns. Catalunya, ha continuat, "ha d'estar disposada a dialogar amb tothom tot el temps" que calgui, perquè és la "part dèbil del procés" tot i la força de la seva transversalitat. "El que ens enforteix és fer les coses ben fetes i tenir paciència, tenir molta paciència", ha reiterat un cop més.

Sobre el paper d'entitats com l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Gambús ha celebrat que hi hagi aquesta pressió social, però alhora ha apuntat que "les institucions no s'han de deixar empènyer", sinó que han de seguir el seu ritme. Si Gambús ha defensat "fer les coses ben fetes", també ha apostat per explicar constantment a tots els interlocutors de la Unió Europa i de la comunitat internacional les raons que mouen el poble català a demanar una consulta sobre el seu futur. Al seu parer, aquestes gestions han de ser "com més discretes millor", i cal estalviar-se qualsevol polèmica en públic amb estats o institucions europees sobre escenaris hipotètics.

Explicar el procés dins del Partit Popular Europeu

Precisament, després que el candidat del Partit Popular Europeu a la presidència de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, advertís a l''Abc' que una Catalunya independent no seria acceptada a la UE, Gambús ha remarcat que això són declaracions en campanya electoral, mediatitzades per un determinat mitjà de comunicació de la dreta espanyola, i el que valdrà és la posició oficial que expressi la Comissió quan se li plantegi el cas concret sobre la taula. "Jo em quedo amb l'enèsima apel·lació al diàleg", ha dit.

De fet, si Gambús és escollit eurodiputat, formarà part de la mateixa família política que Juncker, el Partit Popular Europeu. Ha defensat la candidatura de l'ex primer ministre de Luxemburg perquè concep la construcció d'Europa –com Unió, i fins i tot com CiU– com una "unió política, federal, molt més social del que és". "I en relació al dret a decidir, haurem d'aprofundir en les converses amb ell per acabar de calibrar on estem situats tots plegats", ha afegit.

El democratacristià ha assegurat que se senten "còmodes" en aquest grup, i ha recordat que van començar a formar-ne part quan encara ni existia el PP. Al seu parer, és "imprescindible" que en qualsevol grup, també en el popular, hi pugui haver una veu catalana que expliqui com es veuen les coses des de Catalunya, i que els partits que en formen part no només rebin la visió del PP.

El candidat d'UDC a les eleccions europees ha advertit que el procés pot sortir "debilitat" en funció de com vagin aquests comicis, i ha dibuixat un doble perill: "El que debilitarà de debò el procés és una baixa participació", ha dit en primer lloc, i ha afegit com a segon concepte que les forces que donen suport al procés i al lideratge d'Artur Mas tinguin un mal resultat.

stats