ELECCIONS EUROPEES
Política 27/05/2014

La CUP es felicita pels resultats de Podem i EH Bildu

La formació de l'esquerra independentista deplora la retirada d'urnes del multireferèndum. I opina que el resultat a Catalunya "deixa clar" que la consulta del 9-N s'ha de fer "tant sí com no"

Ara
2 min

BarcelonaLa CUP s'ha felicitat aquest dimarts pels resultats obtinguts per Podem i EH Bildu a les eleccions europees de diumenge. En un comunicat, el partit recorda que quan van anunciar que no s'hi presentarien van recomanar o bé "no votar" o bé "votar opcions que es posicionessin en favor de la independència dels pobles i en contra de la Unió Europea dels estats i del capital".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

És per això que diuen valorar "positivament el bon resultat de la coalició Els Pobles Decideixen", formada per EH Bildu i BNG, que han obtingut un eurodiputat. També és cert, però, que a Catalunya l'aposta pels abertzales –per qui va fer campanya el portaveu de la CUP al Parlament David Fernàndez– ha punxat i només ha obtingut el 0,29% dels vots.

Per això també celebren com a "esperançadors els grans resultats a l'estat espanyol de la candidatura amb elements anticapitalistes Podem, opció que també incloïa en els seus postulats el dret a l'exercici de l'autodeterminació de tots els pobles d'Europa". Podem ha obtingut a Catalunya el suport del 4,7% de l'electorat, un 8% a tot l'Estat. Per la CUP els resultats de les eleccions europees demostren el "rebuig a les polítiques antisocials imposades per la UE" i el creixent suport al dret d'autodeterminació dels pobles. També atribueixen a les polítiques de la 'troica' la baixa participació i l'auge de les opcions d'ultradreta.

Les urnes del multireferèndum

Ara bé, per la CUP el que va ser realment rellevant i "destacable" de la jornada electoral va ser la imatge dels Mossos d'Esquadra "retirant urnes del multireferèndum, a falta de poc més de cinc mesos per a la consulta prevista per al 9 de novembre". "Denunciem l'actuació dels Mossos d'Esquadra, cos comandat per la conselleria d'interior del govern de la Generalitat, que han impedit que el multireferèndum es pogués celebrar amb normalitat", deplora, després que la policia catalana executés l'ordre de la Junta Electoral Central de dissoldre les meses del multireferèndum.

"La negació de l'exercici del dret a decidir per part dels Mossos en connivència amb l'aparell de l'Estat és un fet molt greu, a falta de poc més de 5 mesos per a un referèndum per a l'autodeterminació que reclama la majoria social del Principat", conclou la CUP.

stats