ELECCIONS EUROPEES
Política 18/05/2014

Fisas: "Les pensions dels catalans es paguen gràcies a la solidaritat dels espanyols"

El candidat català del PP a les europees compara ERC amb els euroescèptics d'UKIP perquè volen una independència que, a criteri del PP, porta inequívocament a l'exclusió de la UE

Ara / Agències
2 min
Santiago Fisas, jugant a petanca aquest dissabte a Nou Barris. RAFA GARRIDO / ACN

BarcelonaEl candidat del PPC a les eleccions europees, Santi Fisas, ha atacat aquest diumenge el projecte sobiranista per la banda de les pensions. En una trobada amb pensionistes del Club de Petanca de Nou Barris, ha advertit que les pensions dels catalans es poden pagar "gràcies a la solidaritat de la resta dels espanyols", de manera que en una eventual Catalunya independent seria "molt complicat" que els pensionistes poguessin cobrar-les. El cert, però, és que les xifres diuen una altra cosa. El dèficit de la caixa dels subsidis a aturats i jubilats era el 2011 el doble a l’Estat que a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Al PP no només ens preocupa, sinó que ens ocupa resoldre aquesta situació de les pensions. Ha estat el govern qui per llei ha garantit que les pensions continuïn pujant i es paguin", ha assegurat el candidat en declaracions als mitjans acompanyat pel líder del grup municipal del PP a Barcelona, Alberto Fernández Díaz.

Fisas, però, ha insistit que "a Catalunya, gràcies a la solidaritat de la resta d'Espanya, es poden pagar les pensions dels catalans. Si no fos per aquesta solidaritat, no es podrien pagar. En una Catalunya independent seria molt complicat que poguéssim cobrar-les". El dirigent ha explicat que Catalunya "té una proporció d'envelliment molt gran", de manera que l'aportació dels catalans a la "caixa comuna" de la Seguretat Social "és més petita que el que reben per pensions".

Per tant, ha afirmat, "aquesta diferència ve d'un superàvit que hi ha en altres comunitats autònomes, que per solidaritat ens estan afavorint a nosaltres, en aquest cas en les pensions a Catalunya". A més, Fisas ha recordat que va ser el govern socialista el que "parlava molt de política social, però va congelar les pensions": "Sempre que arriben, deixen la situació d'aquesta manera, puntada de peu endavant i que ho arreglin els que vénen després".

Equipara ERC a la UKIP

El candidat català del PP ha posat al mateix nivell ERC i el seu cap de llista, Josep-Maria Terricabras, i els euroescèptics de l'UKIP (Partit de la Independència del Regne Unit). "No entenc gaire que partits que ens volen treure d'Europa es presentin en aquestes eleccions. És una certa contradicció i s'assembla a l'UKIP", ha etzibat. Perquè, pel PP, l'eventual independència catalana és sinònim inequívoc –malgrat les veus que des de diversos àmbits europeus ho posen en dubte– d'exclusió de la UE.

stats