CANVI DE CICLE
Política 30/01/2014

El PSOE no comparteix el suport del PSC a l'exhibició d'estelades en actes esportius

Elena Valenciano afirma que socialistes catalans i espanyols s'han compromès a "treballar de manera sostinguda i profunda" per la unitat de l'Estat

Europa Press
3 min

MadridLa vicesecretària general del PSOE, Elena Valenciano, ha afirmat aquest dijous que "en principi" no se sent "molt a prop" de la posició expressada dimecres pel PSC, quan va votar al Parlament a favor del dret a exhibir estelades als estadis, però s'ha mostrat comprensiva i ha subratllat que "la pressió és molt gran" per part de l'independentisme.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a RNE recollida per Europa Press, Valenciano s'ha mostrat cauta i ha dit desconèixer com va ser el debat en el si del PSC i "la raó per la qual el grup va acabar donant suport" a aquest text que demana que es garanteixi que les banderes independentistes catalanes puguin lluir-se en els estadis.

Segons ella, tot aquest assumpte "és un moviment tàctic dels independentistes" per generar un debat en el qual, ha reconegut, els socialistes estan "bastant incòmodes". En opinió dels socialistes, "a cops de bandera no es resolen els problemes" i "parlar de banderes en aquest moment és un autèntic desastre". "Llevat que trobem una bandera que uneixi a tothom", ha puntualitzat. Valenciano ha recalcat que el PSC està "trampejant el millor que pot" una "situació molt complexa" sent "molt lleial" amb el PSOE i sense sortir dels "límits" que tots dos partits han fixat: no a la independència i no a un referèndum il·legal.

En aquest marc, entén que el PSC mostri "sensibilitat" cap a sentiments catalanistes encara que a alguns els pugui semblar "exagerat" i ha subratllat que, viatjant per Catalunya, ha vist estelades en ajuntaments on mai va pensar que les veuria i "els alcaldes han hagut de deixar-se col·locar l'estelada perquè així ho sentia la gent". La número dos del PSOE ha reconegut que el seu partit i el PSC segueixen tenint una discrepància al voltant del dret a decidir, però ha incidit que això no entorpeix "l'enorme cabal" que tots dos comparteixen, el seu "95% d'acord".

Cap intenció de trencar amb el PSC

En aquest sentit, ha insistit que el seu partit no es planteja trencar amb el PSC: "Queden molts pocs ponts entre Catalunya i la resta d'Espanya perquè alguns es dediquen a fer-los volar i nosaltres hem decidit mantenir el nostre pont contra vent i marea". De fet, ha subratllat que el seu partit a Catalunya és el PSC, que aquest debat està "superat fa moltíssims anys" i que gràcies a la fusió de diferents forces socialistes a Catalunya "s'ha aconseguit que el PSC sigui un partit central" al país. "Ha manejat amb moltíssima intel·ligència sensibilitats diverses que en el seu si hi són i és el PSC que volem", ha asseverat, afirmant que els que parlen d'"aventures" diferents no coneixen la sociologia política ni electoral catalana.

D'altra banda, ha explicat el pla del PSOE i PSC per "treballar de manera sostinguda i profunda" amb intel·lectuals, científics, artistes i escriptors per "estendre ponts" i fer "una gran tasca" perquè Catalunya i la resta d'Espanya s'escoltin mútuament. Segons ha dit, el PSOE no prepara una "fanfàrria", ni un "acte espectacular amb llums i aplaudiments i televisions", sinó treballar seriosament, com "formiguetes" per teixir "una xarxa de complicitats i afectes i comprensió mútua".

L'únic que uneix PSOE i PP: la unitat de l'Estat

A preguntes dels periodistes, ha deixat clar que aquesta campanya no inclou actes conjunts amb el PP, perquè encara que tots dos comparteixen que "Catalunya i Espanya no s'han de separar" això és "gairebé l'únic" que tenen en comú. El PSOE, ha recordat, creu que cal "treballar en una nova manera de conviure". Valenciano ha emmarcat aquesta campanya en els esforços conjunts del PSOE i el PSC, primer per acordar un model territorial –que van posar per escrit en el document de Granada al juliol de 2013– i ara amb aquesta "agenda" per afrontar el "problema profund" de la convivència a Catalunya.

Reunió entre Díaz i Mas

Preguntada per la pròxima visita a Catalunya de la presidenta andalusa, Susana Díaz, ha subratllat que en el model territorial federal que defensen els socialistes "el normal, bo i saludable" és que els presidents autonòmics parlin entre ells i no es relacionin només a través del govern central.

En tot cas, creu que serà molt bo que Díaz expliqui allà les seves idees sobre Catalunya i Espanya i que els catalans escoltin "a una dirigent del nivell de Susana Díaz".

stats