CONFLICTE INTERN AVANTÍTOL
Política 31/05/2018

Elisenda Alamany, vetada per ICV i una part de BComú

La renovació de la direcció de Catalunya en Comú tensiona els diferents sectors

Ot Serra
2 min
La portaveu de CatComú al Parlament, Elisenda Alamany, en una imatge d’arxiu.

BarcelonaAfloren les tensions a Catalunya en Comú (CatComú) a les portes de la renovació de la direcció del partit, que els inscrits començaran a votar d’aquí un mes. Al pinyol pròxim a Xavier Domènech no ha agradat que diferents sectors de l’espai hagin impulsat una llista alternativa a la que el coordinador general va encarregar a Marc Parés, membre del nucli dur del partit. Segons apunten diverses fonts a l’ARA, la direcció d’ICV -amb David Cid al capdavant- i un sector reduït de Barcelona en Comú (BComú) encapçalat per Adrià Alemany han pactat una candidatura que en deixaria fora l’actual portaveu de la coordinadora, Elisenda Alamany, pel seu perfil marcadament sobiranista. En lloc seu, al costat de Domènech hi volen situar la portaveu d’En Comú Podem al Congrés, Lucía Martín, i la responsable de política municipal d’ICV, Candela López.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts dels ecosocialistes consultades no s’han volgut pronunciar sobre la llista -que incorporaria la membre del nucli de CatComú Susanna Segovia a la secretaria d’organització-, i BComú també ha optat pel silenci.

L’entorn de Domènech defensa que la seva llista té la voluntat “d’obrir l’espai” i dissipar els noms que porten la motxilla de les velles estructures dels partits que integren la confluència. La seva proposta és que només un 40% dels membres de l’executiva repeteixin, un terç siguin independents i el mateix percentatge ocupi càrrecs públics. Més de la meitat del nucli, format per 13 persones, també es renovaria. La seva aposta és que hi hagi representació dels moviments socials i del sector anticapitalista de l’esquerra alternativa i que reflecteixi l’esperit de les candidatures que el 2015 ja van diluir les sigles. En canvi, denuncia que els crítics estan proposant un “replegament” i es resisteixen a la inclinació sobiranista de la confluència. “No només veten l’Elisenda, també molta altra gent”, assenyalen les fonts consultades.

El paper d’Ada Colau

En tot aquest intercanvi de retrets, les fonts pròximes a Domènech asseguren no saber si l’alcaldessa de Barcelona i fundadora de l’espai, Ada Colau, coneix les intencions d’Alemany -la seva parella- en connivència amb ICV, el partit que en un principi era “obstacle” de l’èxit de l’experiment dels comuns. “No crec que l’Ada hi estigui en desacord”, opinen.

L’entorn del líder dels comuns, que no descarta que rere aquests moviments hi hagi la intenció de desbancar Domènech i de provocar que certes persones facin un pas enrere, lamenta que aquestes dinàmiques “enterboleixin el procés” de construcció de CatComú. Temen que pugui influir en les eleccions municipals del 2019, que el partit considera claus per al seu creixement. A Barcelona és Colau qui confegirà la llista, però a la resta del territori s’han de crear grups de treball entre tots els actors que facin eleccions primàries per elegir els candidats.

stats