Política 14/10/2014

'The New York Times': "Catalunya cancel·la el referèndum independentista del novembre"

Les lectures als diaris del món sobre la proposta del president català sobre el 9-N

Ara
3 min

Barcelona'The New York Times': "Catalunya cancel·la el referèndum independentista del novembre"

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El corresponsal de 'The New York Times' a l'estat espanyol, Raphael Minder, explica en una notícia a la versió digital del diari que el referèndum ha estat cancel·lat perquè "les objeccions polítiques i legals de l'estat espanyol l'han fet impossible" i que se substituirà per una "consulta més dèbil" el mateix 9 de novembre. "

BBC: "Mas aigualeix la consulta sobre la secessió d'Espanya"

"El president de Catalunya ha assegurat que una votació sobre la independència continua endavant el 9 de novembre, però ha afegit que no serà l'última paraula", informa la BBC sobre la compareixença de Mas d'aquest matí. "La consulta no vinculant tindrà lloc en un marc jurídic diferent que podria evitar l'oposició del govern de Madrid", segons aquesta informació.

'Le Monde': "Catalunya renuncia al seu referèndum"

En un article a l'edició en paper del diari 'Le Monde', la corresponsal del diari a Madrid titula: "Catalunya renuncia al seu referèndum". I després d'explicar la reunió d'ahir i la compareixença d'avui assegura que "la confrontació amb Madrid continua".

diu el diari francès a la seva web,

'Le Figaro': "Catalunya, una consulta alternativa el 9-N"

"Hi haurà una consulta però no estarà fonamentada en el decret" per organitzar el referèndum diu el diari Le Figaro. "La gent podrà dipositar el seu vot dins de les urnes i l'efecte serà el mateix", explica el diari sobre les declaracions de Mas.

'Liberation': "No al referèndum, però sí una consulta"

El diari francès fa servir el mateix teletip de l'agència France Press que 'Le Figaro', on es fa una interpretació desfavorable a Mas en el pols amb l'Estat: "'L'enemic continua essent l'estat espanyol', ha dit Mas, semblant sord a les crides al diàleg "dins del respecte a la llei" llançades recentment pel cap del govern espanyol, Mariano Rajoy", diu el text.

'The Guardian': "Catalunya celebrarà una votació no oficial enlloc d'un referèndum d'independència"

"Catalunya ha desconvocat el referèndum previst pel novembre i farà enlloc d'això una votació no oficial el mateix dia, ha dit el líder català, Artur Mas", informa el diari britànic 'The Guardian'.

El 'Financial Times', sobre la reunió d'ahir: "a un pas de desconvocar el referèndum"

"El president català Artur Mas, sembla a un pas de desconvocar el controvertit referèndum d'independència previst pel novembre en aquesta rica regió espanyola, en un intent d'evitar un xoc frontal amb el govern de Madrid", assegura un article que publica aquest dimarts el diari britànic 'Financial Times'.

Altres mitjans internacionals expliquen també la decisió del Govern de descartar la celebració de la consulta dle 9-N tal i com estava plantejada:

- 'CNN': "Per ara no hi haurà referèndum d'independència a Catalunya, diu el president"

- 'Repubblica': "Catalunya renuncia al referèndum però 'consultarà' el poble sobre la independència"

- 'Le Monde': "Catalunya, el referèndum per la independència no se celebrarà"

- 'La Stampa': "Catalunya, el pas enrere de Mas: no hi haurà consulta d'independència"

- Euronews: "Mas desconvoca el referèndum d'independència"

- 'Público': "Artur Mas admet que no és possible fer el referèndum de Catalunya"

stats