'The New York Times': "Catalunya cancel·la el referèndum independentista del novembre"

Les lectures als diaris del món sobre la proposta del president català sobre el 9-N

'The New York Times': "Catalunya cancel·la el referèndum independentista del novembre"

El corresponsal de 'The New York Times' a l'estat espanyol, Raphael Minder, explica en una notícia a la versió digital del diari que el referèndum ha estat cancel·lat perquè "les objeccions polítiques i legals de l'estat espanyol l'han fet impossible" i que se substituirà per una "consulta més dèbil" el mateix 9 de novembre. " El seu pla alternatiu [de Mas] és menys probable que empenyi Espanya cap una crisi constitucional , tot i que crea , al menys fins ara , més incertesa política i jurídica, i manté encara l'oposició del govern central de Mariano Rajoy . Una votació informal també tindria problemes per aconseguir la legitimitat internacional que Mas tenia l'esperança d'aconseguir amb la votació", afegeix la informació.

"En les properes setmanes , Mas també s'enfronta al repte important de mantenir d'a ltres partits independentistes alineats amb el seu partit de govern, Convergència", afegeix, i després explica el procés seguit fins ara des de que Mas (a qui defineix com " un convers tardà però ferm al secessionisme ") va anar a negociar a Madrid un possible pacte fiscal fins que va convocar la consulta que ara ha desconvocat.

BBC: "Mas aigualeix la consulta sobre la secessió d'Espanya"

"El president de Catalunya ha assegurat que una votació sobre la independència continua endavant el 9 de novembre, però ha afegit que no serà l'última paraula", informa la BBC sobre la compareixença de Mas d'aquest matí. "La consulta no vinculant tindrà lloc en un marc jurídic diferent que podria evitar l'oposició del govern de Madrid", segons aquesta informació.

'Le Monde': "Catalunya renuncia al seu referèndum"

En un article a l'edició en paper del diari 'Le Monde', la corresponsal del diari a Madrid titula: "Catalunya renuncia al seu referèndum". I després d'explicar la reunió d'ahir i la compareixença d'avui assegura que "la confrontació amb Madrid continua".

"Després d'intentar per tots els mitjans superar l'oposició del govern espanyol , el govern català ha renunciat aquest dilluns a celebrar un referèndum sobre la independència", diu el diari francès a la seva web, en una informació agafada de diverses agències i que explica que l'anunci arriba després " d'una tempestuosa reunió" dels partits partidaris de la consulta.

'Le Figaro': "Catalunya, una consulta alternativa el 9-N"

"Hi haurà una consulta però no estarà fonamentada en el decret" per organitzar el referèndum diu el diari Le Figaro. "La gent podrà dipositar el seu vot dins de les urnes i l'efecte serà el mateix", explica el diari sobre les declaracions de Mas.

'Liberation': "No al referèndum, però sí una consulta"

El diari francès fa servir el mateix teletip de l'agència France Press que 'Le Figaro', on es fa una interpretació desfavorable a Mas en el pols amb l'Estat: "'L'enemic continua essent l'estat espanyol', ha dit Mas, semblant sord a les crides al diàleg "dins del respecte a la llei" llançades recentment pel cap del govern espanyol, Mariano Rajoy", diu el text.

'The Guardian': "Catalunya celebrarà una votació no oficial enlloc d'un referèndum d'independència"

"Catalunya ha desconvocat el referèndum previst pel novembre i farà enlloc d'això una votació no oficial el mateix dia, ha dit el líder català, Artur Mas", informa el diari britànic 'The Guardian'.

El 'Financial Times', sobre la reunió d'ahir: "a un pas de desconvocar el referèndum"

"El president català Artur Mas, sembla a un pas de desconvocar el controvertit referèndum d'independència previst pel novembre en aquesta rica regió espanyola, en un intent d'evitar un xoc frontal amb el govern de Madrid", assegura un article que publica aquest dimarts el diari britànic 'Financial Times'.

Altres mitjans internacionals expliquen també la decisió del Govern de descartar la celebració de la consulta dle 9-N tal i com estava plantejada:

- 'CNN': "Per ara no hi haurà referèndum d'independència a Catalunya, diu el president"

- 'Repubblica': "Catalunya renuncia al referèndum però 'consultarà' el poble sobre la independència"

- ' Le Monde': "Catalunya, el referèndum per la independència no se celebrarà"

- 'La Stampa': "Catalunya, el pas enrere de Mas: no hi haurà consulta d'independència"

- Euronews: "Mas desconvoca el referèndum d'independència"

- 'Público': "Artur Mas admet que no és possible fer el referèndum de Catalunya"