Política 31/07/2020

ERC i JxCat arribarien pràcticament empatats a unes eleccions al Parlament, segons el CEO

Els republicans tenen un lleuger avantatge però els dos grups es mouen entre 32 i 34 diputats

Ara
3 min
El Parlament rebutja la sentència del Suprem i denuncia la "censura" del TC a l'autodeterminació

BarcelonaEmpat tècnic entre ERC i JxCat al Parlament. Aquest és el pronòstic del baròmetre que el Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat ha fet públic aquest divendres. Segons el sondeig de l'ens demoscòpic de la Generalitat, els republicans tenen un avantatge molt lleuger sobre el partit de Carles Puigdemont, tot i que els dos grups es mouen en una forquilla d'entre 32 i 34 diputats. Així, l'enquesta dona entre 33 i 34 diputats a ERC (amb un 22,1% del vot), i entre 32 i 33 a JxCat (amb un 20,9% del vot).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Junts retalla així la diferència amb els republicans fins a situar-s'hi frec a frec. En l'anterior edició del baròmetre, els de Puigdemont tenien entre 28 i 30 escons, mentre que els d'Oriol Junqueras n'assolien entre 33 i 35 per a ERC. Amb els resultats del sondeig fet públic aquest divendres, l'independentisme mantindria la majoria absoluta al Parlament, ja que la CUP sumaria entre 6 i 7 escons. D'aquesta manera, la suma dels tres partits independentistes es mourien en una forquilla que aniria dels 70 als 74 escons.

ERC i JxCat arribarien pràcticament empatats a unes eleccions al Parlament, segons el CEO

Per darrere d'ERC i JxCat s'hi situaria el PSC amb 24 diputats (el 17,4% del vot), que avançaria Ciutadans (19 escons i el 14,4% del vot). Per darrere hi hauria Catalunya en Comú - Podem (9 diputats i un 10,9% dels vots), el PP (empatat amb la CUP amb entre 6 i 7 escons) i Vox, que entraria a la cambra catalana amb entre 3 i 4 escons i el 4% dels vots.

En comparació amb l'anterior onada del baròmetre, destaquen el creixement de JxCat, però també el retrocés dels comuns –passarien d'una projecció de 13-14 a 9-10–, i l'auge de Vox, que passa de moure's en una forquilla d'entre 0 i 2 diputats a consolidar les seves opcions d'irrompre al Parlament amb una perspectiva d'entre 3 i 4 diputats.

ERC guanyaria les eleccions al Congrés

El baròmetre del CEO també fa projecció de resultats en unes hipotètiques eleccions al Congrés. En aquest cas, ERC guanyaria els comicis per davant del PSC. Els republicans obtindrien 13 diputats, mentre que els socialistes en tindrien 12. Per darrere hi hauria JxCat amb 8, els comuns amb 7, el PP amb 3, CUP i Vox amb 2 cadascun i Ciutadans amb només 1.

Valoració de líders

Pel que fa a la valoració de líders, el CEO mostra el líder d'ERC, Oriol Junqueras, com el líder més ben puntuat amb una nota mitjana de 5,72, per davant de Salvador Illa, sobre qui per primera vegada el PSC demana opinió. El ministre de Sanitat obté una mitjana de valoració de 4,97. Per darrere d'ell s'hi situen la secretària general d'ERC, Marta Rovira (4,82), el portaveu d'En Comú Podem al Congrés, Jaume Asens (4,81), i el diputat de la CUP Carles Riera (4,80). Tanmateix, en el cas d'Asens i Riera, més de la meitat d'enquestats no els valoren perquè diuen que no els coneixen.

ERC i JxCat arribarien pràcticament empatats a unes eleccions al Parlament, segons el CEO

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont obté una nota mitjana de 4,02, conseqüència directa del fet que malgrat que els seus votants el puntuen amb un 8,28, els seguidors de la resta de partits li fan baixar molt la mitjana. Els d'ERC li posen un 6,04 i els de la CUP un 5,85, mentre que tota la resta el suspenen amb notes que van des del 2,67 dels comuns al 0,56 de Ciutadans.

Els líders més mal valorats són tots dos de Ciutadans. Lorena Roldán obté un 2,5, mentre que Carlos Carizzosa –sobre qui Ciutadans ha demanat també que es pregunti en aquesta ocasió a diferència de l'anterior baròmetre– treu un 2,23. Crida l'atenció el fet que Roldán suspèn fins i tot entre els seus propis votants, que la puntuen amb un 3,92.

stats