Empat tècnic entre ERC i Democràcia i Llibertat el 20-D, segons el CEO

L'enquesta dibuixa un escenari molt obert, on fins a quatre partits tenen opcions de guanyar les eleccions. ERC tindria entre 9 i 11 escons; Democràcia i Llibertat, entre 9 i 10, i Ciutadans i PSC empaten amb entre 8 i 9

Empat tècnic entre ERC i Democràcia i Llibertat en les eleccions espanyoles del 20 de desembre. Aquest és el pronòstic de l'enquesta sobre el context polític a Catalunya que el Centre d'Estudis d'Opinió ha difós aquest dimecres després de l' últim baròmetre de fa unes setmanes i que també fa projeccions sobre la situació al Parlament. Segons l'enquesta, feta entre el 16 i el 23 de novembre amb una mostra de 1.050 catalans, ERC tindria de 9 a 11 escons, mentre que Democràcia i Llibertat en tindria entre 9 i 10. Per darrere se situarien Ciutadans i PSC, els dos amb entre 8 i 9 diputats, mentre que En Comú Podem en tindria 5 o 6 i el PP quedaria últim, amb 5.

El director del CEO, Jordi Argelaguet, ha remarcat que l'escenari és molt incert, "amb quatre forces virtualment empatades", fet pel qual ha obert la porta que qualsevol de les quatre puguin acabar imposant-se malgrat que ara ERC i Democràcia i Llibertat apareguin un punt per davant. "Pot acabar passant de tot", ha pronosticat. El resultats disten molt dels que es van produir el 2011, quan CiU va guanyar per primera vegada unes eleccions generals amb 16 diputats, seguida del PSC amb 14 i el PP amb 11. ICV-EUiA i ERC van tenir-ne 3 cadascú.

L'empat entre ERC i Democràcia i Llibertat es desfà si s'observa la intenció directa de vot. En aquest camp –previ a la cuina de dades–, els republicans s'imposen amb claredat amb el 13,5% d'intenció de vot, mentre que En Comú Podem –que un cop tractades les dades baixa fins a la cinquena posició– se situa segon, amb el 10,6%. Tercer seria el PSC, amb un 9,7%; quart, C's, amb el 9,6%, i cinquè, Democràcia i Llibertat, amb un 8,5%. Els canvis entre la intenció directa de vot i la projecció en escons s'expliquen, en part, per la distribució territorial dels suports, ja que la llei electoral fa que calguin molts més vots per treure un escó a la província de Barcelona.

Unió empatada amb el Pacma

Qui torna a no aparèixer a l'enquesta del CEO és Unió, que, segons ha explicat Argelaguet, no apareix perquè no arriba a l'1% en cap de les preguntes sobre partits que fa l'enquesta. És a dir, que menys de l'1% dels enquestats han dit que votaran Unió o "el partit del Duran". "Estan empatats amb el Pacma", ha explicat el director del CEO, que ha assegurat que fins i tot hi ha més gent que els ha dit que votarà el partit animalista que el democratacristià.

Argelaguet ha explicat també que el partit de Duran va portar l'òrgan demoscòpic de la Generalitat davant la Junta Electoral en considerar que el CEO "els amagava" i no preguntava pels seus dirigents. Argelaguet ha explicat que van respondre al requeriment explicant que no apareix a les enquestes perquè no arriba a l'1%, i que el baròmetre no pregunta pels seus líders perquè no tenen representació al Parlament, i mai pregunten per líders extraparlamentaris. Finalment, la Junta Electoral va donar la raó a l'òrgan demoscòpic.

Més continguts de