ÒRGANS CONSTITUCIONALS
Política 30/06/2012

Encarna Roca, nova magistrada del TC a proposta del PSOE

La catedràtica de dret civil Encarna Roca serà nova magistrada del Constitucional. Amb l'aval del Parlament de Catalunya, és un dels quatre noms que entren ara al TC elegits pel Congrés dels Diputats.

Joan Rusiñol
3 min
UNA CATALANA AL CONSTITUCIONAL EN TEMPS DIFÍCILS
 En el seu nou destí, Encarna Roca haurà d'encarar alguns dels recursos pendents més emblemàtics, com la llei d'educació catalana i el matrimoni homosexual, i d'altres que es plantegen contra l'acció de govern de Rajoy, com l'amnistia fiscal.

MADRID.Aquest cop, el PSC se'n ha sortit i Catalunya mantindrà un seient a l'alt tribunal: se'n va Eugeni Gay, promogut també pels socialistes, però entra Encarna Roca (Barcelona, 1944), catedràtica de dret civil i una de les dues candidates que ja havia proposat el Parlament quan es van renovar els magistrats que corresponen al Senat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquell moment, a finals del 2010, José Luis Rodríguez Zapatero va obviar els noms que li presentava la cambra catalana. Paradoxalment ha estat el nou líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba -a qui se li pressuposa un perfil més jacobí que a l'expresident espanyol- qui ha corregit el tret i ha situat Roca en un dels dos llocs que depenien d'ell mantenint la presència catalana. Tenia, a més, el vistiplau de Josep Antoni Duran i Lleida.

L'altre magistrat a proposta socialista que acabarà al Constitucional serà Fernando Valdés, de Valladolid, catedràtic de dret del treball i crític amb la reforma laboral de Mariano Rajoy. El PP hi ha situat l'exdiputat per Granada, membre de l'Opus Dei i catedràtic de filosofia del dret Andrés Ollero, contrari al matrimoni homosexual, un dels recursos encara pendents de resoldre. Va arribar a qualificar d'"inconcebibles" aquests enllaços en termes jurídics. L'altre és Juan José González Rivas, fins ara integrant de la sala contenciosa administrativa del Suprem i membre de la conservadora Associació Professional de la Magistratura. No hi figura finalment Enrique López, l'aspirant dretà que va bloquejar l'acord durant la legislatura passada.

Roca té el suport de CiU, PSC, ERC i ICV-EUiA, que el setembre del 2008 la van elegir -juntament amb el catedràtic de dret constitucional Antoni Rovira, avalat per CiU- com a aspirants catalans. El PP es va abstenir.

L'objectiu s'ha aconseguit ara, gairebé quatre anys després, però de la idea inicial no en queda res de res. En aquell moment, les comunitats van fer arribar a Madrid les seves propostes pensant en els llocs que havia de renovar al Senat, partint de la base que era la cambra territorial. No obstant això, aquella voluntat federalitzant va embarrancar i finalment van ser el PP i el PSOE els que van pactar els noms. Ara era el torn de canviar els magistrats que pengen del Congrés. L'acord també ha estat fruit de les dues grans forces polítiques espanyoles però els socialistes han acceptat, en certa manera, esmenar la situació de la cambra alta.

El PSC treu pit

Es tracta d'un alenada d'aire per al PSC, necessitat d'èxits. Les converses les ha portat, en bona mesura, el secretari d'organització, Daniel Fernández, amb la número 2 del PSOE, Elena Valenciano. Ahir, després de registrar-se la llista definitiva de candidats a la cambra baixa, els socialistes catalans estaven alleugerits i satisfets. Fernández va assegurar a l'ARA que aquest gest demostra que "el diàleg entre el catalanisme de progrés i el socialisme espanyol ha funcionat". Segons el PSC, el nomenament de Roca demostra que "les propostes catalanes arriben a bon port gràcies al compromís del conjunt dels socialistes".

En clau interna, la direcció del partit no amaga que això els reforça en un moment molt delicat en què el primer secretari, Pere Navarro, renegocia l'aliança amb els socialistes espanyols i prova de greixar bé les relacions de cara a la batalla del pacte fiscal, que s'endurirà a la tornada de les vacances d'estiu.

Des de la seu del carrer Nicaragua de Barcelona no deixen passar l'oportunitat per carregar contra el cap de files de CiU a Madrid, Josep Antoni Duran i Lleida, per no haver aconseguit que fos el PP qui renunciés a una de les seves dues places a favor d'un candidat català.

A través de Twitter, el líder d'Unió Democràtica es va felicitar per la inclusió de la catedràtica catalana al Constitucional i va recordar que l'havien presentat PP, PSOE i CiU. "A cadascú el seu mèrit; ho he demanat per activa i per passiva; Encarna Roca ocupa quota PSOE, té suport del PSC i amb el PP s'ha consensuat", va afegir.

Lluís Armet i el germà d'Aznar

A banda del TC, l'històric dirigent socialista Lluís Armet seguirà formant part del Tribunal de Comptes. L'organisme el presidirà Ramón Álvarez de Miranda, exdiputat de la UCD i fill d'un expresident del Congrés. A proposta del PP també hi entrarà Manuel Aznar, germà de l'expresident espanyol, i l'exministra de Justícia Margarita Mariscal de Gante. Amb aquest pacte, populars i socialistes tanquen una renovació que ha estat gairebé eterna.

stats