Política 01/02/2017

Endavant genera polèmica amb un cartell en què una infermera planta una bufetada al conseller de Salut

Comín critica la iniciativa, que també censura el Col·legi d'Infermeres de Catalunya

Ara
2 min
Endavant crida a la mobilització contra Sanitat amb un cartell en què una infermera representa plantar una bufetada a Comin

BarcelonaUn cartell amb un dibuix de perfil del conseller de Salut, Toni Comín, i una imatge d'una infermera plantant-li una bufetada a la cara. D'aquesta manera, el grup polític Endavant, una de les organitzacions que dóna suport a la CUP, ha volgut animar els professionals del Parc Taulí de Sabadell a manifestar-se aquest dijous contra la situació de les urgències de l'hospital. El cartell ha generat ràpidament polèmica a les xarxes socials i ha provocat, entre d'altres, que el Col·legi d'Infermeres de Barcelona se n'hagi desmarcat immediatament. En declaracions a RAC1, la vicepresidenta del col·legi, Glòria Jodar, ha dit que el troba "totalment desafortunat", i ha assenyalat que el col·lectiu d'infermeres "mai compartirà res que tingui a veure amb la violència".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Jodar ha lamentat, a més, que sense que es faci cap referència a les infermeres al cartell d'Endavant, s'hagi assumit que es tracta d'una treballadora d'aquest col·lectiu "pel simple fet que és dona i que porta la bata blanca". Una associació que respon, segons ella, a un prejudici que cal combatre socialment.

També a RAC1, el conseller de Sanitat ha censurat el cartell. "Algú troba justificat una al·legoria d'un cop de puny? Sembla legítim? Em sembla un error", ha explicat. Segons ell, el fet que algun ciutadà pugui interpretar de forma literal el missatge ja hauria d'haver estat prou motiu per no haver impulsat aquesta iniciativa. A través de les xarxes socials, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la consellera de la Presidència, Neus Munté, han estat dos dels membres del Govern que han criticat públicament l'actitud d'Endavant.

El missatge que ha fet servir Endavant per convocar una mobilització que ha de sortir de les urgències del Taulí per arribar a l'Ajuntament de Sabadell tampoc ha rebut unanimitat entre els representants de la CUP. La presidenta del grup cupaire al Parlament, Mireia Boya, se n'ha desmarcat en una piulada a Twitter.

Coincidint amb el debat dels pressupostos en la comissió d'Economia, els portaveus en la comissió de Sanitat de PSC, PP, C's, CSQP i Junts Pel Sí també s'han sumat a les crítiques contra el cartell d'Endavant. La diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha preferit no fer cap comentari directe i s'ha limitat a recordar que al Parlament és la CUP i no Endavant la que fa les propostes.

No retiraran el cartell

La polèmica que s'ha generat durant el matí no ha fet canviar d'opinió Endavant. En declaracions a RAC1, una de les portaveus i exdiputada al Parlament, Isabel Vallet, ha lamentat que el cartell hagi tapat la imatge real del que ells pretenien denunciar. "Ens hauria agradat que les reaccions furibundes que s'han generat amb el cartell haguessin arribat amb les imatges dels passadissos dels hospitals plens de gent aquest Nadal, absolutament col·lapsats. Això sí que és banalitzar la violència", ha opinat.

"El que vol dir el cartell és que hi ha una humilació permanent a la sanitat catalana després d'anys de privatitzacions i retallades, i que cal cridar a la mobilització", ha assenyalat. Per tot plegat, Endavant no retirarà el cartell i continuarà cridant a la mobilització contra les retallades i la privatització dels serveis sanitaris.

stats