POLÍTICA
Política 07/07/2011

Detingut al Regne Unit el presumpte etarra Eneko Gogeaskoetxea

L'arrestat està acusat de participar en l'assassinat d'un ertzaina l'octubre de 1997

Agències
2 min

BarcelonaLa policia britànica i la Guàrdia Civil han detingut al voltant de les deu del matí d'aquest dijous el presumpte etarra Eneko Gogeaskoetxea a la localitat anglesa de Cambridge. L'arrestat està acusat de participar en l'assassinat d'un ertzaina l'octubre del 1997 al costat del Museu Guggenheim de Bilbao. Segons fonts de la lluita antiterrorista, Gogeasktxea vivia al Regne Unit des de l'any passat amb documentació falsa i acompanyat de la seva família. El detingut és germà d'Ibon Gogeaskoetxea, un dels principals líders de d'ETA, que va ser arrestat el febrer de l'any passat a Normandia, a França. La detenció és conseqüència d'una comissió rogatòria internacional emesa per l'Audiència Nacional.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El viceprimer primer del govern espanyol i ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha negat que la banda tingui una infraestructura estable al Regne Unit, i ha atribuït la presència de presumptes membres d'ETA en aquell país "simplement a que és el que tenen més a prop". Rubalcaba també ha dit que la detenció aquest dijous de Gogeaskoetxea i aquest dimecres de Daniel Derguy a França demostra que la política antiterrorista del govern espanyol "no ha canviat".

Sobre el paper que el detingut d'aquest dijous al Regne Unit ocupa a la banda, Rubalcaba ha dit que s'està investigant. Presumptament "va ocupar càrrecs a l'aparell logístic d'ETA el 2006 i el 2007". Però el paper que desenvolupava ara a la banda "si és que en tenia algun", és el que haurà de determinar la investigació.

La investigació va començar mesos enrere quan un ciutadà espanyol va informar que havia vist el terrorista en un club esportiu de Cambridge. La informació va resultar certa i la policia anglesa i l'espanyola van esbrinar que havia llogat un pis a la zona amb documentació falsa.

Gogeaskoetxea residia de feia temps amb la seva família en aquesta localitat. Té 44 anys i segons el Ministeri de l'Interior va entrar a ETA el 1996 com a membre del grup Kattu. Entre el novembre del 1996 i l'octubre del 1997 se'l considera implicat en deu atemptats.

L'últim va ser el 13 d'octubre el 1997. Interior explica que un grup de terroristes havien planejat llençar diverses granades durant la inauguració del museu Guggenheim de Bilbao. Una patrulla de l'Ertzaintza, però, els va voler identificar, fet al qual van respondre a trets. L'ertzaintza José María Aguirre Larraona va morir en aquesta acció.

Ell i altres etarres van fugir a França, i des d'aleshores se sospita que Gogeaskoetxea forma part de l'estructura directiva clandestina d'ETA. També se'l relaciona amb l'equip encarregat d'investigar i innovar pel que fa a les bombes que usa la banda.

A França ha estat condemnat en rebel·lia en dues ocasions, el 10 de juny del 2006 a tres anys de presó per associació de malfactors amb finalitats terroristes, i el 24 de maig del 2011 a tres anys més per estar integrat a l'estructura logística d'ETA desmantellada el novembre del 2006.

Des del 2001 figurava a la llista dels terroristes més buscats de la Unió Europea.



stats