AJUSTOS A LES ADMINISTRACIONS
Política 17/05/2012

Enric Millo: "Cap pacte fiscal fa viure millor"

Enfortit "El PP català no havia estat mai tan respectat dins del partit" Tranquil "Aquí el Govern escenifica molt però no porta les amenaces a la pràctica" Optimista "L'economia començarà a anar bé abans del que molts pensen"

Ferran Casas / Sara González
3 min
Enric Millo és un dels homes forts del partit d'Alícia Sánchez-Camacho.

Malgrat l'atzucac econòmic, el PP català se sent fort després del congrés que va revalidar la presidència per a Alícia Sánchez-Camacho, que avui es reuneix amb Artur Mas. Un dels seus homes forts és Enric Millo, sobre el qual recau bona part de l'estratègia popular.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

¿En quin moment ha estat més influent el PP a Catalunya: entre el 1996 i el 2003, quan vostè era a Unió i CiU governava en minoria, o ara?

El PP català és ara més determinant i té més capacitat d'incidir perquè no havia estat mai tan respectat al partit. A diferència d'altres moments en què els seus vots eren determinants, ara el PP català té una força i una presència a Catalunya que no havia tingut mai i que li dóna legitimitat. També exerceix d'interlocutor entre Catalunya i el govern espanyol, un rol nou que el PP espanyol reconeix. El problema és que CiU veu el PP exactament igual que fa deu anys i això dificulta l'entesa.

Què faran si el Consell de Garanties Estatutàries determina que l'estat espanyol està envaint competències de la Generalitat?

El Consell de Garanties Estatutàries és un òrgan estatutari no vinculant. Per tant, nosaltres respectem qualsevol informe del Consell però ens sotmetem sempre al TC, que és qui té l'última paraula. Digui el que digui, ho acceptarem. Tant de bo qui governa Catalunya pensés igual.

Els populars bascos han trencat amb els socialistes perquè Patxi López ha portat al TC les retallades de Mariano Rajoy. Per què vostès no actuen igual amb el Govern?

El senyor Patxi López no fa plantejaments, actua. Aquí el Govern diu que farà, que presentarà, però a hores d'ara no ha presentat res. A més, no ha dit que recorri al TC. Aquí hi ha un govern que escenifica molt, que fa molt de teatre però a l'hora de la veritat no ho porta a la pràctica.

¿Això vol dir que trencaran amb CiU si recorre al Constitucional?

Això no ha passat encara. Nosaltres posem com a objectiu la lluita contra la crisi i l'atur, i si en aquest camí hi ha fórmules per entendre'ns amb el Govern podrà comptar amb el nostre suport per governar. També cal tenir en compte que aquí fa un any i mig que vam fer eleccions i al País Basc estan al final del mandat.

Quin model de finançament creu que volen la majoria de catalans?

Un finançament que els doni una millor sanitat, educació, condicions de vida i benestar. No pensen en qui té la clau. Des de les institucions se'ns diu que la solució a tot és el pacte fiscal, però és una gran mentida. Cap pacte fiscal dóna millors condicions de vida, les dóna que hi hagi més ingressos. Per això primer cal reactivar l'economia, generar riquesa i, això sí, repartir-la millor.

¿La cimera pel pacte fiscal és un nou intent d'excloure el PP d'un pacte de les forces catalanes?

En cap cas. El Govern comença a veure que atrinxerar-se només amb ERC condueix a la frustració i no és viable. L'única manera de fer és buscar el denominador comú, amb un consens més ampli. Ara la pregunta a fer-se és: ¿el Govern està disposat a abandonar la radicalitat?

El president Artur Mas diu que la Hisenda pròpia és irrenunciable.

Això a qualsevol català se li'n refot. El que vol és que es gestionin bé els recursos dels catalans, que els impostos que paguem siguin ben administrats i es distribueixin de manera justa i equitativa.

Les retallades del govern espanyol se sumen a les que ja s'han fet a Catalunya. Què pot passar si d'aquí un any estem igual?

Aquesta situació és imprescindible però no pot durar gaire temps. Treballem amb la hipòtesi que això pot durar com a molt un any i mig, perquè si no entraríem en una situació d'estrangulació. La prioritat és reduir el dèficit i estem convençuts que les reformes que s'estan fent combinades amb polítiques d'austeritat faran que tot vagi bé abans del que molts pensen.

Així doncs, ¿Catalunya no corre el risc d'acabar com Grècia, com va insinuar ahir Francesc Homs?

Mentre Espanya mantingui la credibilitat, Catalunya no ha de patir. En qualsevol cas, no em sorprenen les declaracions d'Homs, ja que la seva principal feina és adobar el discurs del victimisme i de la por.

¿La diligència del PP per exigir que s'aprimi la Generalitat la tindrà l'Estat per eliminar duplicitats?

El govern de l'Estat en cinc mesos ha fet més que el Govern en un any i mig. De fet, quan el PP ha arribat a governar ha reduït ministeris. El lema és: una competència, una administració. És un principi fonamental que no va en contra del principi d'autogovern ni contra l'autonomia de ningú. La racionalització afecta a tothom, no només una part.

stats