Política 22/11/2016

Enric Millo: "Si hi hagués una majoria de votants independentistes estaríem en un altre escenari, però només són el 47,8%

El nou delegat del govern espanyol a Catalunya explica a Catalunya Ràdio que no retirarà cap de les demandes judicials: "No tinc una màquina del temps per canviar el passat"

A.s.
3 min
El portaveu parlamentari del PP, Enric Millo, durant el ple

BarcelonaEnric Millo, nou delegat del govern espanyol a Catalunya, afirma que si el 27-S la majoria de votants hagués votat partits independentistes (JxSí o CUP) "estaríem en un altre escenari, però només són el 47,8%, i amb aquest poc suport es vol fer una cosa il·legal".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a Catalunya Ràdio, poques hores després de jurar el seu nou càrrec, Mònica Terribas li ha replicat que el 80% dels catalans sí que vol un referèndum per comptar realment quants independentistes hi ha, i Millo li ha respost amb una altra pregunta: "Però el 27-S no va servir per comptar-nos? El Govern es va passar mesos dient que seria per a això".

"El dret a decidir és un concepte que té molta potència, però això és un eufemisme per camuflar el dret d’autodeterminació d’una part, i la Constitució no ho permet", ha afegit.

El nou mantra: diàleg

I quina és la solució, segons Enric Millo, a aquest "problema polític"? "Parlar. Cal un canvi de xip, no podem permetre que aquesta situació s’enquisti".

La missió de diàleg amb Catalunya, Millo la té claríssima, i per això ha explicat que el primer que va fer ahir després de jurar el càrrec és trucar al president Carles Puigdemont i a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. I també demanarà de reunir-se amb Neus Lloveras, presidenta de l'AMI (Associació de Municipis Independentistes) per parlar de la seva proposta de treballar el 6-D. "I també demanaré de reunir-me amb l'ANC i Òmnium, si ells volen reunir-se amb mi".

"Tinc moltes idees del que s’ha de fer, fa molt temps que hi penso, però deixi’m un temps per treballar-les i aplicar-les", ha explicat.

La màquina del temps

Sobre si aquest nou tarannà implicarà retirar alguna de les moltes denúncies que la Delegació del govern i l'Estat han posat contra Ajuntament i polítics independentistes, Enric Millo ha admès que no. "El que no puc fer és anar enrere en el temps i impedir coses del passat. Tots, d’un costat i de l’altre, si haguessin fet alguna cosa diferent ara no seríem aquí". De la mateixa manera, però, ha explicat que la delegació no ha posat denúncies per iniciativa pròpia, sinó "perquè els ciutadans ens han denunciat fets il·legals com estelades penjades en ajuntaments", i que si no ho haguessin posat en coneixement de la Fiscalia haurien "prevaricat".

"De vegades hi ha un cert interès de provocar situacions que s’acabin judicialitzant, per després dir que s’està judicialitzant la política", ha reblat.

Els mitjans de comunicació no contrasten

Enric Millo diu que sap com desactivar l'independentisme, i una part important rau en la comunicació. Per això, ni 24 hores després de jurar al càrrec ja ha acceptat dues entrevistes a les ràdios més escoltades de Catalunya, cosa que María de los Llanos de Luna no va fer en cinc anys al càrrec. "Jo crec que sempre és millor ser als mitjans i explicar el que es pugui explicar que no pas no ser-hi".

Per això explica: "Hi ha independentistes ideològics que no se senten gens vinculats a Espanya. No ho comparteixo, però ho respecto. I crec que hi ha una part dels catalans que no són independentistes ideològics, que han arribat a la conclusió que trencant amb Espanya els anirà millor. Aquí és on crec que hi ha l’error de base, amb missatges molt treballats mediàticament".

Els periodistes en tenen la culpa? "A vegades els mitjans de comunicació on fallen és a no contrastar les informacions. Per exemple, 'l’aplicació de la disposició addicional tercera és obligatòria'; no, això no és cert, és a voluntat del govern espanyol. O per exemple, 'el sistema de finançament, fa dos anys que està caducat'. No, cada cinc anys s’ha de revisar, i no és obligatori revisar-lo si es creu que no s’ha de fer".

stats