FINANCES PÚBLIQUES
Política 26/12/2014

La Comunitat de Madrid creu que el FLA és una "trampa" de l'Estat per intervenir les autonomies

El conseller d'Economia acusa el govern espanyol de "donar més recursos a les comunitats que, pel que sigui, tenen més deute, que han incomplert més els objectius de dèficit"

Efe
2 min

MadridEl conseller d'Economia de la Comunitat de Madrid, Enrique Ossorio, ha qualificat de "desgràcia" l'oferta del ministre d'Hisenda d'eliminar els interessos del deute contret amb el fons de liquiditat autonòmic (FLA), ja que creu que és una "trampa" per "intervenir" les comunitats autònomes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions als mitjans durant la seva visita a una botiga de joguines madrilenya, Ossorio s'ha referit a les noves condicions de finançament per a les comunitats que té previst aprovar aquest divendres el consell de ministres, que permetran finançar a tipus zero el deute de les autonomies que s'hagin acollit al FLA, així com el de les que s'acullin a algun dels mecanismes de suport a la liquiditat. "És una desgràcia perquè torna a ser el mateix que ha fet el ministeri d'Hisenda durant aquests últims dos o tres anys: donar més recursos a les comunitats que, pel que sigui, tenen més deute, que han incomplert més els objectius de dèficit", ha assenyalat.

El conseller ha retret al govern espanyol que digués que no podia reformar el model de finançament perquè "no tenia recursos" i, no obstant això, ara posi "sobre la taula 8.000 milions d'euros", uns diners que creu que hauria de distribuir entre les comunitats en funció de criteris com la seva població o superfície, i no del deute. "El mecanisme que volen aprovar és un parany que porten temps elaborant per aconseguir que totes les comunitats autònomes estiguin al FLA, que totes les comunitats estiguin intervingudes i les comunitats no puguin tenir política en matèria financera", ha afirmat.

En aquest sentit, Ossorio ha reiterat que donar facilitats a les autonomies que s'acullin al FLA és un "error" perquè considera que "allò bo per a Espanya seria que totes les comunitats poguessin emetre lliurement en els mercats", per així evitar ser "captives" del ministeri d'Hisenda.

Així mateix, el conseller ha recordat que la Comunitat de Madrid no s'ha acollit al FLA i ha dit que no pensa fer-ho en un futur, i ha manifestat la seva intenció d'oposar-se a aquest mecanisme "per totes les vies que hi hagi", perquè és "una injustícia impressionant". "Som els més valents, som la comunitat que sempre ha abaixat els impostos, el ministeri d'Hisenda sempre ens ha demanat que els apugéssim i mai hem cedit", ha apuntat per justificar la seva negativa.

stats