Política 29/09/2017

Ensenyament i Treball retiren les competències als funcionaris de les seus electorals

Ponsatí assumeix la competència de les persones responsables dels equipaments educatius

Núria Martínez
2 min
La consellera d'Ensenyament, Clara Ponsatí, amb Puigdemont, Junqueras i Turull

BarcelonaDesprés de la pressió per part de les direccions de diversos centres escolars, la conselleria d'Ensenyament i la de Treball i Afers Socials i Famílies ha signat una resolució aquest dijous assumint la responsabilitat dels seus respectius centres de votació fins a les 7.00 hores del dilluns 2 d’octubre del 2017. És a dir, durant la jornada electoral. Això vol dir que la consellera Clara Ponsatí s'ha avocat la competència que habitualment tenen atribuïdes les persones responsables dels equipaments educatius i que la consellera Dolors Bassa ha fet el mateix amb els equipaments del departament d'Afers Socials.

La resolució d'avocació de competències

Segons ha apuntat el departament d'Ensenyament en un comunicat, "aquesta actuació respon a la situació excepcional que viu la societat catalana, que afecta el conjunt de l’administració de la Generalitat".

La mesura presa aquest dimecres per Ensenyament i Treball segueix l'estela de la que va prendre aquest dijous el departament de Salut. El conseller de Salut, Toni Comín, va cessar els màxims representants de la Generalitat en els consorcis sanitaris dels quals depenen els centres de salut designats com a col·legis electorals per a l'1 d'octubre i es va nomenar ell mateix president per assumir-ne la responsabilitat.

Inseguretat per part dels directors

Les reclamacions dels directors venen perquè dilluns la fiscalia va instar els Mossos d'Esquadra a identificar els responsables dels centres que faran de col·legis electorals i a explicar que l'entrega de claus o codis de seguretat a una persona privada o pública, inclòs el departament d'Ensenyament, es considerarà una col·laboració amb els delictes de desobediència, prevaricació i malversació de fons públics que s'imputen als responsables del referèndum.

La nota també especifica que en el cas que les claus del centre ja hagin sigut entregades, s'advertirà al responsable que té el deure d'impedir que s'obrin els col·legis electorals. El fiscal deixa clar que el fet d'entregar les claus no "eximirà" els responsables dels centres de cometre un delicte.

Aquest fet va posar en alerta les direccions i els sindicats, que van reclamar més seguretat a Ensenyament. Precisament, aquest dijous un grup de directors de centres educatius públics de Catalunya, escoles i instituts van demanar al Govern que els destituís temporalment de les seves funcions com a mesura de protecció per garantir que puguin exercir tots els drets amb llibertat.

Els sindicats, contents

Des de CCOO celebren el canvi d'actitud del departament, ja que consideraven que "les declaracions i escrits de la conselleria no donaven cap garantia jurídica a les direccions". "Confiem que aquesta resolució ajudi a rebaixar la tensió sobre els centres educatius i permeti que els processos polítics es desenvolupin amb la màxima tranquil·litat", han apuntat fonts del sindicat.

El portaveu d'USTEC, Ramon Font, considera que Ensenyament ha reaccionat "de manera clara" i ha considerat que ja queda clar qui té la responsabilitat legal.

stats