Política 13/05/2019

Ernest Maragall obre la porta a governar Barcelona en solitari

L'alcaldable d'ERC preferiria fer-ho amb comuns, JxCat i CUP però reconeix les dificultats

Aleix Moldes
3 min
Ernest Maragall i altres candidats d'ERC metropolitans, al mirador de Barcelona

BarcelonaDes dels comuns recorden que ERC porta pactant amb l'espai postconvergent des del 2012 a la Generalitat –primer a l'oposició i més tard al Govern–. Des de JxCat insinuen que la voluntat d'Esquerra a Barcelona és pactar amb Barcelona en Comú, encara que sigui per fer alcaldessa Ada Colau. I, en una campanya en què els pactes post 26-M es preveuen decisius, aquest dilluns Maragall ha volgut sortir al pas de les especulacions afirmant que està obert a governar en solitari la ciutat. "Governar en solitari no és en absolut una cosa que haguem de descartar en funció de les intransigències dels altres grups", ha apuntat des del mirador de Barcelona a tocar del Tibidabo, on Esquerra ha reunit bona part dels seus alcaldables a l'àrea metropolitana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les enquestes el situen frec a frec amb Ada Colau, i Ernest Maragall ha insistit que la seva prioritat després del 26-M és un ampli acord de ciutat entre ERC, Barcelona en Comú, JxCat i la CUP. Amb aliances que s'anul·len entre elles, però, l'alcaldable republicà ha reconegut la dificultat d'un acord d'aquest estil. Els últims quatre anys ja hi ha hagut govern en solitari a Barcelona –amb un any de parèntesi amb el pacte entre PSC i comuns– i s'han evidenciat les dificultats per gestionar una ciutat d'1,6 milions d'habitants. "Som la força en millors condicions d'impulsar un govern d'àmplia majoria que tingui estabilitat i permanència i pugui aprovar els pressupostos", ha reivindicat Maragall, ja sigui dins de l'executiu o amb pactes des de fora.

Ernest Maragall, en l'acte al mirador de Barcelona

JxCat i Barcelona en Comú s'anul·len l'un a l'altre com a socis potencials d'ERC, que està convençuda que serà la força més votada el 26 de maig. Obrint el ventall de possibles pactes els republicans buscaven que no se'ls identifiqués ni amb un bloc ni amb l'altre i, per contra, pretenien apel·lar a l'imaginari col·lectiu del suport al dret a l'autodeterminació, que les enquestes situen al voltant del 80%.

"Agressivitat gratuïta" d'Artadi

Segons Maragall, els comuns saben que les seves perspectives de victòria van empitjorant. "Colau comença a saber que no guanyarà i intenta enderrocar tot el que està al seu voltant, especialment l'opció guanyadora d'Esquerra", ha subratllat. Però a diferència del que ha sigut habitual fins ara en campanya, aquest dilluns les crítiques no han anat dirigides únicament a l'alcaldessa, sinó que la número 2 de JxCat, Elsa Artadi, ha tingut la seva quota de protagonisme. En campanya, Artadi ha entrat a valorar l'edat de Maragall ("Quan va entrar a l'Ajuntament no és que jo no hagués nascut, és que els meus pares encara no s'havien casat") i també ha qüestionat el compromís del candidat d'ERC amb la independència.

"Em genera una barreja de tristesa i decepció", ha respost Maragall quan l'hi han comentat en roda de premsa. "Aquesta actitud es qualifica per ella mateixa. És agressivitat gratuïta i sense cap mena de base i, sense ànims de fer d'assessor de JxCat, crec que és contraproduent per als seus interessos", ha opinat l'alcaldable republicà, que avui ha compartit el bus de premsa fins a l'acte de campanya al mirador de Barcelona, a Collserola.

Maragall, al bus de campanya

Un Consell de Cent metropolità

L'àrea metropolitana com a contrapoder de la Generalitat? La disputa entre Jordi Pujol, president del Govern, i Pasqual Maragall, alcalde de Barcelona, va persistir durant dècades. Avui és Ernest Maragall qui assegura que vol posar punt final a aquella vella batalla de poders perquè els municipis metropolitans i la Generalitat vagin de bracet en les grans decisions. Abans, però, cal que la coordinació estratègica entre els 32 pobles i ciutats que s'agrupen al voltant de Barcelona sigui efectiva, i l'alcaldable d'ERC ha plantejat avui la creació d'un Consell de Cent metropolità. Encara sense haver definit la lletra petita del projecte –l'actual govern metropolità encapçalat pels comuns ja en té un de propi: el Dream–, la idea consisteix en crear una estructura formal perquè alcaldes, experts i representants socials "ajudin a definir un veritable espai de decisió metropolitana".

Tot i que el debat sobre l'impuls de l'àrea metropolitana no és nou i comença dècades enrere, Maragall ha volgut retre homenatge en aquesta qüestió a la persona que creu que ha ensenyat el camí a la resta. "En podem dir iniciativa Oriol Junqueras".

stats