ELECCIONS EUROPEES

Maragall creu que Montserrat Capdevila (PSC) hauria de renunciar al seu escó de diputada per la imputació

El líder de NECat reclama "fer net" a Catalunya i a Europa i ser "intransigent" amb corruptes i corruptors

El president de NECat i número 2 de la candidatura europea d'ERC, Ernest Maragall, ha reclamat que es faci "net" a Europa i a Catalunya per fer desaparèixer la corrupció de les institucions. La credibilitat i legitimitat dels càrrecs públics ha d'estar permanentment avaluada segons l'exconseller, que no entén com molts servidors públics amb indicis suficients de corrupció continuen ocupant càrrecs. Maragall ha parlat de transparència i rendició de comptes durant la visita que aquest dissabte al matí ha fet a la Fira de Sant Isidre a Viladecans. En resposta als mitjans, el candidat europeu ha opinat que la diputada del PSC Montserrat Capdevila hauria de renunciar a l'escó per la seva recent imputació.

Maragall no només s'ha referit a Capdevila, però aquest ha estat l'únic nom propi pel qual se li ha preguntat, ja que la imputació de la diputada socialista es va saber fa tot just dos dies. "La meva resposta instintiva és que sí. No tinc prou eines per fer l'anàlisi i, si les tingués, potser matisaria la meva opinió. Però d'entrada em sembla que la resposta seria que sí", ha indicat Maragall als periodistes. Capdevila ha estat imputada per haver pagat amb diners públics una dotzena de viatges d'oci personal entre Barcelona i Madrid amb TGV, tot i que posteriorment va reingressar els diners gastats.

"Hem d'aplicar el sentit comú", ha destacat Maragall, partidari que les imputacions amb indicis suficients de pràctiques corruptes se saldin amb la dimissió del càrrec públic. Només al Parlament de Catalunya hi ha cinc imputats per corrupció. A més de Capdevila, al mateix grup socialista, Daniel Fernández (cas Mercuri) i Cristòfol Gimeno (sobresous Catalunya Caixa), i a CiU, Oriol Pujol (cas ITV) i Xavier Crespo (cas Clotilde).

"La meva opinió personal és que costa d'entendre que segueixin al càrrec. La condició de representant dels ciutadans hauria d'anar sempre associada amb una impol·luta capacitat de demostrar tot el que un té davant dels ciutadans", ha reflexionat sense referir-se a ningú en concret. De fet, el president de NECat creu que regular aquestes dimissions seria "imperfecte" i haurien de ser els mateixos imputats els que abandonessin voluntàriament la seva condició de representant públic, com recentment ha fet l'exportaveu parlamentari de C's, Jordi Cañas.

Segons Maragall, una de les prioritats del futur estat català que ERC i NECat volen construir serà eliminar la corrupció de la vida política catalana. "Totes aquestes qüestions han de desaparèixer en el camí de la construcció del nou estat. Hem de tenir un compromís ferm amb què el nou país vol dir més qualitat democràtica", ha afegit. I això passa per mostrar "intransigència" amb els polítics corruptes, però també amb els empresaris "corruptors".

Cinc propostes de transparència per a la UE

Més enllà de la lluita contra la corrupció, Maragall ha enumerat les cinc propostes que inclou el programa electoral dels republicans per garantir la transparència i la rendició de comptes de les institucions europees. Primer de tot, atorgar al Parlament Europeu la capacitat d'iniciativa legislativa –que ara només té parcialment– i la responsabilitat d'exercir un control "real i efectiu" sobre els executius de la UE (Comissió Europea i Consell Europeu). "El Parlament i la Comissió són peces subordinades al control dels estats i això s'ha d'acabar", ha opinat.

El segon punt es refereix al necessari registre de lobis europeus. "Saber qui són, què defensen, com ho fan i què aconsegueixen", ha explicat. "Les reunions, els temes, els interessos... Tot ha de ser públic", ha insistit.

La tercera proposta també se centra en la transparència, en aquest cas dels eurodiputats. Consisteix a regular l'"empremta legislativa", que fixi el registre de l'actuació dels parlamentaris. "Hem de saber quan i per què han decidit una cosa", ha indicat.

La quarta proposta es basa a dotar de contingut real el concepte d''iniciativa legislativa popular' a escala europea, actualment amb moltes dificultats d'accés per als ciutadans per les restrictives condicions que té. En aquest sentit, els republicans fins i tot proposen estendre el concepte de 'consultes populars' a tot el continent i en temes d'afectació als països de la UE.

L'última proposta en aquest àmbit és l'autoexigència dels mateixos eurodiputats de la candidatura d'ERC. "Un contracte electoral en tant que eurodiputats", ha explicat. Consisteix a adquirir els quatre compromisos esmentats abans i obrir les agendes públiques als ciutadans, retre comptes cada cert temps i explicar quines de les seves propostes han tingut èxit.

Terricabras es desplaça a Mallorca

Maragall no ha estat acompanyat a Viladecans pel cap de llista de la candidatura. Josep-Maria Terricabras ha desplaçat aquest dissabte la campanya a les Illes Balears. Al matí ha volat cap a Mallorca i al migdia té previst fer un acte electoral a Inca. Terricabras tornarà a Barcelona aquesta mateixa tarda, a punt per participar en el míting central de campanya que els republicans faran aquest diumenge al Pavelló de la Vall d'Hebron.