CORRUPCIÓ
Política 13/06/2013

Esclata un cas d'espionatge polític del PP a les Balears

Els populars reconeixen que van autoritzar investigacions a dirigents de l'esquerra

Quim Torres
3 min
El president balear, José Ramón Bauzá, afronta ara un cas d'espionatge polític. El PP, el partit que lidera, va investigar càrrecs de l'anterior govern d'esquerres.

Palma.El PP balear va contractar l'any 2010, quan estava a l'oposició, l'agència de detectius local Cabanach. La comptabilitat del partit reflecteix pagaments per 4.176 euros per aquests serveis. En aquell moment el partit estava presidit per José Ramón Bauzá i el secretari general era Miquel Ramis. Ramis, ara portaveu dels populars, va reconèixer ahir la contractació de l'agència de detectius i va explicar que es va contractar aquest servei per investigar alts càrrecs de l'anterior govern d'esquerres. Segons la seva versió, sospitaven que havien pogut malversar diners públics amb finalitats privades. La investigació, segons Ramis, no va conduir enlloc i es va donar el cas per tancat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La contractació d'aquesta agència de detectius s'ha conegut ara, arran de les informacions publicades per Infolibre.es. Aquest mitjà, que ha tingut accés a la comptabilitat del PP balear, apunta que el primer pagament a l'agència es va registrar el 22 d'abril del 2010, tres setmanes després que s'imposés una fiança penal de tres milions d'euros a Jaume Matas, expresident del govern i del PP balear, en el cas Palma Arena. A finals del 2010 van començar a aparèixer articles periodístics a les Balears, fruit d'una investigació, que qüestionaven el prestigi del jutge del cas, José Castro, i del fiscal anticorrupció, Pedro Horrach.

El número dos del PP balear en aquell moment, Miquel Ramis, va negar ahir de manera rotunda que s'encarregués als detectius investigar el jutge i el fiscal del cas Palma Arena. També va negar que els càrrecs investigats fossin del PSOE, com s'havia apuntat inicialment. En un primer moment Ramis havia dit que es va fer un seguiment de dos o tres diputats socialistes per un suposat viatge a Sevilla. Ahir, després de repassar l'informe dels fets indagats, va negar que fossin socialistes. La qüestió és que, a aquelles altures de legislatura, si no eren càrrecs del PSIB, havien de ser per força del Bloc (PSM-IU-EV), perquè UM havia estat expulsada del govern d'entesa el mes de febrer de l'any 2010.

El portaveu del PP no va voler donar detalls de qui van ser els vigilats ni va voler aclarir què es va investigar concretament. Només va insistir a defensar el dret del seu partit a contractar una agència de detectius, "amb fons del partit i factura oficial", perquè s'investigués un cas que podia suposar un delicte de malversació de fons públics. "És la funció d'un partit, encara que no la principal, saber en què es gasten els diners", va afegir Ramis. I va explicar que el PP té els documents, l'informe i ho ha comptabilitzat. "Que decideixi el partit" si s'ha de fer públic, però era "una història sense contingut". En qualsevol cas, va recalcar que no és "espionatge".

"Això no es pot tolerar"

La notícia de la investigació ordenada pel PP a càrrecs del govern anterior va provocar ahir la reacció dels socialistes, que van exigir la compareixença urgent del president, José Ramón Bauzá, per donar explicacions. Segons el portaveu adjunt del grup socialista, Vicenç Thomàs, Bauzá ha de desmentir Ramis si les informacions no són correctes, perquè, si es confirmessin, seria un fet "molt greu" i es tractaria d'un cas d'"espionatge polític".

Els socialistes van insistir en unes declaracions de Ramis, que després ell va negar, segons les quals el PP es mostrava favorable a investigar jutges i fiscals. "Que un portaveu polític consideri com a possible investigar jutges i fiscals és un altre fet greu i d'una irresponsabilitat absoluta", va apuntar Thomàs. "Això en un país democràtic no es pot tolerar. Ni a Mallorca, ni a Espanya, ni a Sicília", va insistir abans de demanar la dimissió de Ramis.

El secretari de relacions institucionals del PSOE, Antonio Hernando, va demanar a Bauzá que "expliqui les gravíssimes pràctiques mafioses" per investigar càrrecs públics. Bauzá va optar pel silenci.

stats