POLÍTICA
Política 29/10/2013

El portaveu de l'SNP a Westminster: "Està d'acord que Catalunya esdevingui un estat independent?"

Angus McNeil aposta per aquesta pregunta per a un eventual referèndum d'autodeterminació. Ara bé, relativitza el contingut concret del text de la pregunta si queda clar que va sobre la independència

M.colomer
2 min

Barcelona"Està d'acord que Catalunya esdevingui un estat independent?". El portaveu de l'Scottish National Party al Parlament britànic, Angus McNeil, s'ha aventurat aquest dimarts a definir quina creu que hauria de ser la pregunta per a un eventual referèndum d'independència a Catalunya. Es tracta de la mateixa fórmula que han acordat els governs escocès i britànic per al referèndum del 18 de setembre sobre la independència d'Escòcia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ara bé, el polític escocès ha relativitzat el redactat concret de la pregunta, perquè "el que importa és que permeti a la gent expressar-se sobre la independència". Ha coincidit en aquest criteri el professor de la Universitat del Quebec a Mont-real Alain G. Gagnon, malgrat que també és partidari d'una pregunta "tan senzilla com sigui possible". McNeil i Gagnon han participat aquest dimarts al Born Centre Cultural en les jornades acadèmiques 'Formació de nous estats al món del segle XXI?' al costat d'experts belgues i grenlandesos, on han debatut sobre les solucions polítiques al voltant dels processos secessionistes latents.

"El mateix dia? Bona idea"

I com veuria Angus McNeil la possibilitat que Catalunya convoqués la consulta el mateix dia que Escòcia, possibilitat que circula amb força en l'imaginari sobiranista català? "Bona idea. No ho havia pensat. Si es fessin a la vegada, potser es podrien donar suport". Amb aquesta resposta el diputat escocès a Londres visualitzava que "a Escòcia no hi ha tanta consciència del que passa a Catalunya com la que hi ha a Catalunya amb el que passa a Escòcia". "Possiblement perquè els mitjans escocesos no tenen una visió tan oberta com els catalans i ens ho venen com si fóssim un cas aïllat", ha afegit. Tem un eventual veto de Madrid a la independència d'Escòcia dins la UE? "Espero que es comportin de manera democràtica. Si no ho fan, es pot trobar en situacions difícils" a nivell internacional, ha conclòs.

Però més enllà de la diferència essencial -Londres autoritza Escòcia a fer el referèndum i Madrid no l'autoritza a Catalunya-, el diputat nacionalista escocès ha subratllat la paradoxa que "a Escòcia hi ha els mecanismes per fer-ho però no hi ha la munició [la gent], mentre que a Catalunya hi ha la munició però no els mecanismes". I al capdavall, a criteri seu, la consulta s'ha de fer tant sí com no, precisament perquè és un clam social. I encara ha afegit: "Hi ha una oportunitat única. Ningú no us donarà la independència. L'haureu de prendre vosaltres".

stats