NORMALITZACIÓ LINGÜÍSTICA
Política 23/11/2011

Escola Valenciana supleix la deixadesa del Consell i s'encarrega d'ensenyar valencià als diputats

Els quatre grups parlamentaris participen al 'voluntariat pel valencià', en què les parelles lingüístiques barregen representants de les diferents formacions polítiques

Salvador Almenar
2 min
María José Català (PP), Ana Barceló (PSPV), Marga Sanz (EUPV) i Fran Ferri (Compromís) en la presentació de la campanya de voluntariat pel valencià

ValènciaCoincidint amb el 28è aniversari de l'aprovació de la llei d'ús i ensenyament del valencià, la federació d'associacions per la llengua Escola Valenciana ha presentat aquest matí una iniciativa a les Corts per a la promoció de l'ús de la llengua. Com ha fet des de 2005 en diferents ciutats i pobles del País Valencià, ha presentat el "voluntariat pel valencià" a la seu parlamentària, acompanyat de representants de les quatre formacions integrants de la cambra, que s'han compromès a participar en aquesta iniciativa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El voluntariat lingüístic consisteix en la formació de parelles en les quals un membre ensenya a parlar valencià a l'altre, que en aquest cas estaran compostes per representants dels quatre grups parlamentaris. Així, la diputada del PP, María José Català, ensenyarà la llengua a la portaveu d'Esquerra Unida, Marga Sanz, i el diputat de Compromís, Fran Ferri, farà el mateix amb la socialista Ana Barceló.

El president d'Escola Valenciana, Vicent Moreno, ha explicat que aquesta iniciativa demostra que la defensa i promoció del valencià “no té color polític”, alhora que ha assegurat que és una tasca “que s'ha de fer entre tots”. Amb el voluntariat, l'entitat supleix en part les manques del govern valencià en matèria lingüística, que, a diferència del que succeeix a Catalunya, per exemple, no té en funcionament cap pla extracurricular per a l'aprenentatge de la llengua del país.

Moreno ha aprofitat també per aportar algunes dades sobre un programa “que no té cap cost a excepció del temps”. En l'actualitat hi ha aproximadament mil parelles lingüístiques repartides per tot el País Valencià i des que la iniciativa es va engegar el 2005, més de 5.000 parelles han participat al programa. Per la seva banda, tots els representants polítics han coincidit a felicitar Escola Valenciana pel “gran treball” que realitzen en favor de la promoció de la llengua i han destacat la responsabilitat que ells, com a representants públics, “tenen a l'hora de contribuir a la normalització de la llengua”.

El que ha unit el valencià que no ho separi la política”

La diputada popular María José Català ha posat la nota divertida a l'acte celebrat aquest matí a les Corts Valencianes quan ha dit que “el que ha unit el valencià que no ho separi la política”. Es referia així a l'amistat “que està segura” que forjarà amb la seva "rival política" d'Esquerra Unida, Marga Sanz, a la qual haurà d'ensenyar valencià. Per Sanz, formar part del voluntariat “és un compromís personal i polític” i ha assenyalat que amb aquesta iniciativa espera “perdre la vergonya de ficar la pota” quan decideixi utilitzar el valencià en un acte públic.

Per la seva banda, la diputada socialista Ana Barceló ha explicat que en la seva població d'origen (Sax, Alacant) és molt difícil poder “practicar valencià” i per això s'ha decidit perquè sigui Fran Ferri, diputat de Compromís, qui li ajudi a superar aquesta “enveja sana” que sent quan escolta a altres parlamentaris parlar en valencià. Per la seva banda Ferri ha anat més enllà i, a més de valorar “molt positivament” una iniciativa que ha posat d'acord a tots els grups polítics, ha demanat que amb el mateix consens es treballi “per facilitar que els 93.000 nens que encara no poden rebre una educació en valencià puguin ser escolaritzats en la seva llengua al més aviat possible”.

stats