Política 30/09/2017

Escoles obertes arreu de Catalunya per evitar que la policia les precinti

Puigdemont visita els ciutadans que ocupen el seu col·legi electoral per agrair-los el compromís

Ara
11 min
IES Bellvitge de l'Hospitalet de Llobregat

BarcelonaLa jornada de reflexió del referèndum de l'1 d'octubre s'ha convertit en una jornada festiva en moltes escoles de Catalunya que aquest diumenge actuaran com a col·legis electorals. Alumnes, associacions de pares i veïns han organitzat durant tot el cap de setmana nombroses activitats en molts centres educatius –i també en altres espais– amb l'objectiu de mantenir-los ocupats fins diumenge i, d'aquesta manera, evitar que puguin ser precintats per la policia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Al vespre, els ciutadans que es preparaven per passar la nit a l'Escola Verd de Girona han rebut la visita del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que ha volgut agrair-los el compromís amb el referèndum. "Veure el meu col·legi i el de les meves filles que està al peu del canó, per mi és motiu d'orgull i emoció", els hi ha dirigit Puigdemont, que ha estat ovacionat mentre li demanaven que no "afluixés".

Els locals de votació es preparen ara per passar la segona nit d'acampada als col·legis per tal d'aturar l'entrada de la policia, que té ordres d'impedir que s'hi celebri la votació. Al llarg de la nit i del matí de dissabte, els Mossos d'Esquadra han fet acte de presència en moltes d'aquestes escoles, però en la majoria dels casos s'han limitat a aixecar acta, advertir que hi faran diverses visites i avisar que els locals haurien de quedar buits abans d'aquest diumenge a les 06.00. En alguns casos, però, han admès que, si hi ha molta gent a dins, no actuaran. Diverses fonts expliquen que els agents han sigut "molt simpàtics" i que la relació amb ells ha sigut "cordial".

A la ciutat de Barcelona s'ha mantingut oberta, per exemple, l'Escola Cervantes, a Ciutat Vella, on han passat la nit de divendres una trentena de persones. A l'Escola el Sagrer, del barri de la Sagrera, també hi han dormit unes 30 persones, que aquest matí han organitzat, entre altres activitats, un taller de percussió i un altre de pintura de cares.

Activitats a l'Escola El Sagrer, al barri de la Sagrera de Barcelona, el dia abans de l'1-O

L'Escola Industrial, un dels col·legis amb més electors cridats a votar de la capital catalana, ja hi ha 180 persones apuntades per passar la nit. També dormiran al recinte dos observadors internacionals de Flandes. Aquesta tarda el Comitè de Defensa del Referèndum del col·legi ha demanat gent per dormir a fora de l'edifici per evitar que tanquin les portes exteriors. La Diputació és la propietària del recinte i del pati i té previst tancar les instal·lacions a les 22 hores. Unes 200 persones han participat a l'assemblea organitzada al centre.

"La gent ha d'estar dormint als col·legis. Tots han d'estar plens a dins per garantir que les actuacions policials no tindran èxit. A les cinc, demanem que la gent que no es queda a dormir vingui davant dels centres", ha explicat el responsable del Comitè de Defensa del Referèndum del col·legi. El centre acollirà un concert de Mishima a les dotze de la nit.

L'escola Industrial plena de gent que s'hi ha apropat després de la crida que s'ha fet a les xarxes

Els veïns concentrats a la biblioteca Bonnemaison, a Ciutat Vella, expliquen que han rebut la visita dels Mossos dues vegades. Els han comunicat que l'hauran de desallotjar a les sis del matí d'aquest diumenge. I al Raval hi ha hagut dinar popular i actuacions musicals a l'Escola Collasso i Gil, on s'ha celebrat una assemblea per debatre els protocols de resistència pacífica. Diversos mitjans de comunicació, com Telemadrid, han desplaçat equips a aquest col·legi electoral del carrer Sant Pau de Barcelona, situat a pocs metres d'una caserna de la Guàrdia Civil.

Música a l'escola Collasso i Gil

A l'Escola Univers, del barri de Gràcia, hi han dormit 40 adults i 40 nens, però al matí ja hi havia més de 200 persones participant en concerts, tallers i partits de futbol. A mig matí, els Mossos ja hi havien passat cinc vegades.

Activitats a l'Escola Univers de Gràcia, el dia abans de l'1-O

També a Gràcia, l'Escola Josep Maria Jujol ha rebut la visita de la consellera d'Ensenyament, Clara Ponsatí, visita a aquesta hora l'Escola Josep Maria Jujol. Durant la nit de divendres l'escola ha acollit una quarantena de persones entre pares, mestres i alguns veïns. Els Mossos els han visitat diverses vegades, la primera de les quals a les dues de matinada. Han demanat dos interlocutors i els han comunicat que l'escola havia de ser buida a les sis d'aquest diumenge.

Aquest matí, però, el pati i la plaça del davant ja eren plens de gent, adults i nens jugant, mentre es preparava una paella popular. A la tarda i al vespre, també s'han organitzat més activitats, com un taller de bastons i cinema a la fresca després de sopar.

Programa d'actes de l'escola Josep Maria Jujol del barri de Gràcia de Barcelona

A La Sedeta, a l'Eixample, s'hi ha organitzat una marató de 50 hores de voleibol. Durant la nit s'hi han quedat aproximadament 30 adults i 30 menors, que també han rebut diverses visites dels Mossos, que els han confirmat que serà impossible desallotjar una quantitat tan gran de gent.

50 hores de voleibol a La Sedeta

A l'Escola de la Concepció, també a l'Eixample, s'han organitzat tallers i activitats durant tot el dia. A les 12.00 han rebut la visita de la consellera d'Ensenyament, Clara Ponsatí, que ha felicitat els pares per la "feina creativa i col·laborativa" que estan fent. L'escola es tancarà a les 21.00, però alguns pares s'hi tornaran a quedar a dormir, i els veïns els poden donar suport des de fora. De fet, divendres a la nit durant unes hores van acampar fora alguns veïns.

Representants de l'AMPA expliquen que els Mossos els han dit que passaran a les 06.00 d'aquest diumenge però que si s'hi està desenvolupant una activitat pública o social la poden fer fins les 07.59. Les aules de l'Escola de la Concepció també s'han convertit en una sala de premsa improvisada. Hi ha mitjans anglesos, italians, noruecs i russos.

Pintant un mural al pati de l'escola Concepció

Al Centre Municipal de Cultura Popular de Sant Andreu, a Barcelona, hi han passat la nit una quinzena de persones, que han rebut tres visites dels Mossos d'Esquadra. Els agents han aixecat acta i han demanat les dades identificatives del responsable. Entre les activitats previstes hi ha sardanes, tallers de punta, un sopar i ball. Al matí, la colla de diables La Satànica de Sant Andreu estava assajant a la porta del local.

També a Sant Andreu, a l'Ateneu Harmonia de Sant Andreu hi ha convocatòria a les deu de la nit perquè vingui tothom que vulgui anar a dormir als col.legis electorals. Des d'aquí es repartiran per intentar garantir que hi ha prou gent a tot arreu. Mentrestant, segueixen amb la festa del tercer aniversari, que ha coincidit amb el referèndum. Durant el dia també han organitzat un dinar i una olimpíada popular.

Preparació del dinar popular a l'Ateneu Harmonia

Altres centres de Barcelona on hi ha activitat són l'Escola Fructuós Gelabert (que ha rebut la visita de l'alcaldessa, Ada Colau), l'Escola Mediterrània (on hi havia la regidora Gala Pin) i l'Escola Bogatell.

Programa d'activitats de l'escola Bogatell de Barcelona

Al Centre Cívic El Sortidor, durant el dia s'estan fent activitats a la plaça del Sortidor, a la nit s'hi quedarà més gent a dormir i a les cinc del matí hi haurà una xocolatada popular per esmorzar. Ahir hi van dormir una vintena de persones.

Activitats a la plaça del Sortidor

En canvi, l'Escola Pare Manyanet, de les Corts, està tancada, i alguns veïns han explicat a l'ARA que tampoc no està previst que obri aquest diumenge. D'altra banda, les persones que han dormit aquesta nit a l'institut Menéndez Pelayo, de Barcelona, denuncien que sobre les dues de la matinada, quan es trobaven al pati del centre xerrant, un grup de cinc o sis joves van insultar-los des de l'altra costat de la tanca de l'edifici i els van llançar ous.

Alguns professors del centre van fer entrar cap a dins tots els que eren al pati i quan s'han llevat aquest matí han trobat el timbre de la porta destrossat i pintades a les parets de "Viva España" i "Siempre España".

La porta de l'escola de l'institut Menéndez Pelayo de Barcelona

A Sabadell un miler de persones han passat la nit en les 23 escoles que s'han mantingut obertes, segons el Comitè de Defensa del Referèndum de la ciutat. A l'Institut Pau Vila, per exemple, s'hi està celebrant, des de divendres al vespre, una 'festa de la tardor' amb activitats esportives i culturals. A l'Escola Enric Casassas del mateix municipi aquest matí hi havia un centenar de pares i nens fent tallers, projeccions cinematogràfiques, sessions de contes i un torneig de pedra-paper-tisora que està previst que duri tot el cap de setmana.

Escola Enric Casassas de Sabadell

A les escoles La Sínia i Serraparera de Cerdanyola del Vallès també hi ha previstes activitats durant tot el cap de setmana, incloent-hi una observació d'estels aquest dissabte a la nit, malgrat que la previsió del temps indica que el cel estarà ennuvolat. A Bellaterra, el Centre Cívic ja estava preparat per acollir la jornada electoral aquest dissabte al matí, amb dues urnes del 9-N sobre les meses.

Escoles obertes arreu de Catalunya per evitar que la policia les precinti

A Vilanova i a Geltrú, els veïns han portat menjar i begudes a la gent que s'havia quedat a dormir als col·legis. A més, col·lectius feministes han convocat una concentració davant del Centre Cívic de Sant Joan, per mantenir-lo obert. Entre els centres que estan oberts a la capital del Garraf hi ha les escoles Cossetània, Aragai, Arjau i Ginesta, i la llar d'infants La Baldufa. Els Mossos hi passen, però no hi arriben a entrar.

L'Escola Pompeu Fabra, un dels centres de la ciutat que havia quedat tancat ahir després de les classes, s'ha pogut tornar a obrir després de la concentració dels veïns a les portes de l'escola. La intenció dels veïns és per passar-hi la nit per garantir la votació.

Dos nens miren la pissarra informativa d'activitats a l'Escola Salarich de Vic, el dia abans de l'1-O
Una tenda de campanya al pati d'una escola de Vic

A l'Escola Calamot de Gavà, on també ha dormit un grup de persones, una quinzena d'ultres hi han anat dues vegades, han donat cops de puny al vidre i han cridat consignes anticatalanistes, però els incidents no han anat a més. Durant el matí, unes 50 persones han participat en una marató de 'parxís per la democràcia' que va començar aquest divendres a la nit.

A Mataró diverses escoles, entre les quals l'Institut Laia l'Arquera, organitzen activitats durant tot el dia i aquest dissabte a la nit. A Canet una vintena de persones han dormit a l'Escola el Palauet, que també ha rebut una visita dels Mossos, i a Vic, una de les escoles que ha estat oberta tota la nit és la Doctor Salarich, on s'han muntat tendes de campanya al pati.

A l'institut Les Vinyes del barri de Singuerlín de Santa Coloma de Gramenet han coordinat els grups per obrir els cinc punts de votació i ja està garantit que estaran tots a punt per demà. Ara mateix al centre hi ha un centenar de persones i un trentena s'hi quedaran a dormir. Els cinc col·legis del municipi son quatre instituts i un casal de gent gran.

L'Escola Cossetània de Vilanova i la Geltrú

A Tarragona, el Castellers del Serrallo han celebrat la seva Diada Blava al local de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, que és un dels punts previstos per a la votació d'aquest diumenge i on diversos membres de la colla lila tenen previst passar-hi el cap de setmana. L'Escola Antoni Roig de Torredembarra i la Montoliu de la Riera de Gaià també han preparat activitats per cobrir tot el cap de setmana.

A Ulldecona, s'han convocat els veïns a l'institut Manuel Sales i Ferré a dos quarts de nou del vespre per fer observació d'estels. Es demana passar-hi la nit o tornar-hi a les cinc d'aquest diumenge. Aquest matí només hi havia tres persones fent guàrdia davant de l'institut.

Al municipi s'han observat moviments de la Guàrdia Civil a la sortida de l'autopista i a la localitat de Sant Rafael del Riu (el municipi castellonenc que limita amb aquest poble del Montsià). A Santa Bàrbara, també al Montsià, s'ha fet una paella a l'Escola Jaume Balmes, l'únic punt de votació del municipi, on un grup de persones es van quedar a dormir aquest divendres i tenen intenció de tornar-ho a fer aquesta nit.

La paella del col·legi Jaume Balmes de Santa Bàrbara

Al Col·legi Valldeflors de Tremp, on vota tota la població, l'AMPA ha organitzat activitats lúdiques que van començar aquest divendres a la tarda i s'han reprès aquest matí, després que un grup de persones s'hi quedés a dormir. Tres agents dels Mossos d'Esquadra van passar-hi ahir a les 18.00, van aixecar l'acta de l'activitat que s'hi estava organitzant i van avisar que aquest diumenge a les 06.00 no havia de quedar-hi res ni ningú.

L'escola Valldeflors de Tremp

A la Seu d'Urgell, la Sala Sant Domènech s'ha anat omplint de gent durant aquest dissabte al matí. Els Mossos hi han passat al voltant de les 11.00 i han explicat que hi tornaran al llarg del dia. A la Pobla de Segur no hi ha previstes activitats en cap dels dos col·legis electorals. A la Vall Fosca es vota a la Torre de Capdella. L'alcalde és del PSC però ja ha dit que deixarà votar perquè es deu als ciutadans.

A Lleida, famílies i veïns de l'Institut Guindàvols han preparat una paella. La intenció és passar-hi la tarda, però encara no s'ha decidit si s'hi quedaran durant la nit.

Famílies i veïns a l'Institut Guindàvols de Lleida, el dia abans de l'1-O

Unes 600 persones dormiran aquesta nit a la vintena de col·legis electorals de la ciutat de Girona. Segons els càlculs de l'organització Girona Vota, hi haurà gent dormint a tots els punts de votació de la ciutat. Igualment, s'ha fet una crida als gironins a ser "molts més" a partir de les 5 del matí davant dels diferents col·legis del referèndum per garantir que puguin obrir.

També a les comarques gironines, el regidor del PDECat de Portbou Sergi Aranda ha explicat en declaracions a l'ARA que divendres al matí l'alcalde Josep Lluís Salas (d'Unió) va canviar el pany de la porta de la sala Walter Benjamin, l'únic local de votació del municipi. La sala s'ubica a l'edifici de l'antic ajuntament i és de titularitat municipal.

L'alcalde, que no ha respost a les trucades dels regidors de l'equip de govern (format pel PDECat, Unió, ERC i la Candidatura Local de Portbou), ha explicat al primer tinent d'alcalde que va fer el canvi de pany per "pressions". Ara per ara no ha transcendit qui hauria influït l'alcalde en la seva decisió, tot i que Aranda ha recordat que a Portbou hi ha caserna de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil.

El regidor ha avançat que estan treballant per buscar un local alternatiu on votar. De moment han convocat els ciutadans a les set del matí davant la sala Walter Benjamin i allà es donaran les indicacions sobre aquest possible punt de votació alternatiu.

Mishima i Quimi Portet actuen als centres

El grup Mishima ha organitzat diversos concerts a locals de votació durant tot el dia. El conjunt ha arrencat aquesta gira peculiar a les sis i mitja de la tarda amb una actuació a l'Escola dels Jesuïtes de Casp. Després ha ofert un concert a les vuit del vespre a l'IES Miquel Tarradell, al Raval. El grup ha actuat en suport al Comitè de Defensa del Referèndum del barri Gòtic i el Raval, format per ciutadans que aquesta nit ja han dormit al centre educatiu. L'última actuació del conjunt que lidera David Carabén serà a les dotze de la nit a l'Escola Industrial.

A partir de les cinc de la tarda, Quimi Portet també ha fet un concert al Palau Bojons de Vic, un dels vuit col·legis electorals on demà es podrà votar a la capital d'Osona. Quimi Portet ha començat deu minuts abans justificant que la República Catalana demà "serà puntual". Ofereix el concert davant d'una cinquantena de persones que tot i la pluja van arribant al Palau Bojons per continuar amb les activitats d'aquest cap de setmana.

stats