22-M
Política 24/05/2011

Escons en Blanc aconsegueix que tres cadires quedin buides als consistoris catalans

El partit hereu dels Escons Insubmisos promou que els regidors escollits no ocupin el seu lloc com a mostra del descontent amb la classe política i no cobrin el sou que hi va associat. A Foixà han obtingut dos regidors i a Gironella, un altre

David àlvarez
4 min

BarcelonaLes acampades de protesta que han protagonitzat molts ciutadans a diverses places de Catalunya han servit de termòmetre del descontent de bona part d'aquesta ciutadania amb la classe política. A les eleccions municipals de diumenge passat, però, el suposat vot de càstig va mantenir-se estable. Així, mentre el vot en blanc i el vot nul van tenir un augment significatiu, l'abstenció registrada va ser més baixa que la que es va produir als anteriors comicis de 2007. Però hi ha una opció per mostrar el descontent que ha donat la sorpresa i que aconseguirà mostrar aquest desencís d'una manera directa: amb tres cadires buides a dos consistoris catalans, una a Gironella, al Berguedà, i dues a Foixà, al Baix Empordà, aconseguides pel partit Escons en Blanc. Els regidors que haurien d'ocupar aquestes cadires no ho faran i renunciaran, a més, a la retribució que els pertocaria, en un intent per pressionar els governants perquè modifiquin la llei electoral i facin que el vot en blanc sigui computable.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Escons en Blanc és un partit polític nascut l'estiu de 2008 com a hereu natural d'un grup de persones organitzades a l'entorn d'un projecte anterior que tenia un esperit semblant, Escons Insubmisos. La primera proposta del partit, segons els seus estatuts, és “deixar buit qualsevol escó que puguem arribar a aconseguir i renunciar a tot tipus de remuneració personal derivada d'aquest fet”. Les cadires buides han de servir, segons ells, com a “recordatori per a la gent que mana que no tenen tot el suport dels votants”. El manifest del partit també es marca com a objectiu el fet de promoure un debat públic per detectar els problemes del sistema representatiu i fomentar mètodes de participació. Segons expliquen els militants del partit, “els ciutadans tenim dret a dir 'no'” si no ens sentim representats per cap formació, de la mateixa manera que tenen dret a escollir entre un o altre partit si tenen clar quina és la seva opció. “Creiem en el valor del silenci en un món polític en què les paraules han deixat de tenir sentit”, diuen. “El nostre és un silenci acusador”, resumeixen a la pàgina web.

Resultats electorals

Escons en Blanc ja es va presentar a les darreres eleccions al Parlament de Catalunya, l'any passat, en coalició amb Ciutadans en Blanc. Van obtenir més de 18.000 vots. Però ha sigut en aquestes darreres eleccions municipals que la formació ha fet el gran salt. Així, només a Barcelona el partit va obtenir més de 10.000 vots. A Terrassa poc més de 1.000 persones van triar-los com a opció i a l'Hospitalet i a Badalona la xifra de vots per a la formació va ser similar. A Santa Coloma, Tarragona i Girona, van rondar els 500 vots. Però és als ajuntaments petits on el partit ha aconseguit la sorpresa i s'ha colat entre els grups amb dret a tenir un regidor.

El cas de Foixà, un model

Foixà, al Baix Empordà, és el model perfecte per explicar l'ascens d'un partit d'aquestes característiques. El petit poble, de poc més de 300 habitants, va haver de conformar-se el 2007 amb votar CiU o en blanc –o abstenir-se–, ja que la dels convergents era l'única llista que es presentava al consistori. En aquestes eleccions, però, els 52 vots que ha recollit Escons en Blanc al municipi es tradueixen en dos regidors, del total de set, al ple de l'Ajuntament. CiU continuarà governant sense oposició, ja que els regidors corresponents a Escons en Blanc no es presentaran als plens. Però això sí, la federació haurà de repartir el poder entre només cinc regidors.

Gironella, la sorpresa

Gironella, al Berguedà, és en canvi un municipi de més entitat, en què viuen més de 5.000 persones. CiU va ser també la força més votada al municipi i ocuparà l'alcaldia amb la majoria absoluta que li atorguen els vuit regidors sobre el total de tretze que va obtenir la federació. Altres partits clàssics del panorama polític català també han obtingut representació al consistori, com el PSC (3 regidors) i ERC (1 regidor). Però la sorpresa al municipi van ser els 150 vots a favor d'Escons en Blanc que es traduiran en un regidor per a la formació. És a dir, durant els pròxims quatre anys, al saló de plens de l'ajuntament hi haurà una cadira buida.

Objectius i organització

Escons en Blanc és un projecte “amb data de caducitat”, segons expliquen els mateixos membres del partit. L'objectiu a llarg termini, doncs, no és buidar de representants les cambres democràtiques sinó aconseguir, mitjançant la pressió mediàtica, que es modifiqui la llei electoral per computar el vot en blanc com una candidatura més. Segons diuen, “Escons en Blanc es dissoldrà quan aquest objectiu s'hagi assolit”. A l'hora d'organitzar-se, el partit funciona de manera assembleària. És l'assemblea general formada pel conjunt de la militància, doncs, l'encarregada de prendre totes les decisions importants, tot i que hi ha un consell executiu que té autonomia, sota les directrius de l'assemblea, per dissenyar estratègies i posar-les en pràctica. L'actual president del partit és Sebastià Llorach.

Per què no voten en blanc?

La premissa per a la creació del partit és que el vot en blanc, el vot nul i l'abstenció com a mètodes de fer palès el descontent davant la classe política s'han demostrat “ineficaços”, perquè tenen una “escassa repercussió mediàtica”, tot i que obtenen unes xifres a les eleccions “gens menyspreables”. “Al final, ningú fa cas d'aquestes xifres”, recorden, alhora que diuen que el vot per a la formació “no quedarà només en l'estadística”. “Quan els parlaments comencin a omplir-se d'escons en blanc, l'enrenou que es crearà serà tan gran que no podrà ser ignorat”, prediuen.

Què faran amb els diners?

Escons en Blanc té com a principi de funcionament la renúncia als sous associats a l'obtenció d'un càrrec de representació pública, així com a les subvencions que s'atorguen en funció dels vots aconseguits. Però aquest punt no està inclòs a la llei, que no preveu aquesta possibilitat. Per això, el partit es compromet a destinar els diners a una associació o entitat sense ànim de lucre, en cas que es vegin obligats a cobrar-los. Seria l'assemblea l'encarregada de decidir quina associació en seria la beneficiària.

stats