Política 20/02/2016

Rato va caure per ingressos provinents de paradisos fiscals

El Banc d’Espanya va alertar de moviments milionaris

Ara
2 min

BarcelonaL’exdirector gerent del Fons Monetari Internacional i expresident de Bankia, Rodrigo Rato, va passar ahir unes set hores a l’edifici dels jutjats de la plaça Castilla de Madrid. Qui també va ser vicepresident del govern espanyol havia sigut citat pel jutge d’instrucció número 31, Antonio Serrano-Arnal, per la peça secreta en què s’investiga la possible comissió de delictes fiscals, corrupció entre particulars i blanqueig de capital. És el cas pel qual Rato va ser detingut unes hores l’abril de l’any passat, quan es va escorcollar el seu despatx, i pel qual ja va declarar davant del jutge el 7 d’octubre del 2015. Aleshores, el magistrat li va retirar el passaport, i ahir no va prendre cap altra mesura cautelar. A més de Rato, ahir també van declarar cinc persones més, entre les quals l’advocat i presumpte testaferro de Rato, Domingo Plazas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat que la causa judicial és secreta, ahir van anar transcendint alguns aspectes de la denúncia inicial de la Fiscalia i de la investigació feta per l’Oficina d’Investigació del Frau (Onif). Per exemple, es va saber que el Banc d’Espanya va alertar que a partir del 2012 Rato va començar a rebre “importants transferències de diners”, que com a mínim pugen a set milions d’euros, que procedien de comptes ubicats en paradisos fiscals, com l’illa de Dominica, segons Europa Press. També hi va haver moviment de diners de comptes a Gibraltar, Luxemburg, Irlanda i els Estats Units.

A més, l’empresa Kradonara, que els investigadors situen com l’epicentre de l’entramat societari que controlava Rato, va rebre transferències des de l’estranger per valor de 4,6 milions d’euros. La Fiscalia creu que Rodrigo Rato va amagar aquests ingressos a Hisenda i que va defraudar almenys 2,46 milions.

728 camions de documents

La inspectora en cap de l’Onif, Margarita García-Valdecasas, va explicar al jutge que la investigació va començar el 2011 o el 2012, per ordre seva, després de comprovar l’existència de moltes operacions creuades entre societats vinculades a Rato i de detectar moviments que no tenien lògica mercantil. Fins al novembre s’havien investigat 48 societats i s’havien decomisat 40.000 folis de documentació -molts en format electrònic- que, junts, ocuparien 728 camions. Ahir van transcendir altres detalls, com que els germans Rato-Figaredo haurien canalitzat 1,3 milions a través d’una naviliera de la família que, segons l’Onif, actuava com una societat opaca, o que Rato va oferir negocis a la Universitat de Barcelona, el Santander, CaixaBank o el Sabadell.

Rato, que va declarar davant el jutge durant 40 minuts, va afirmar a la sortida del jutjat la seva innocència i va declarar que totes les seves activitats professionals havien sigut “legítimes i lícites”.

L'exvicepresident del govern espanyol Rodrigo Rato havia estat rebut amb insults de "cabró", "indecent" i "desgraciat" per un petit grup de preferentistes a l'entrada dels jutjats.

stats