Política 09/11/2017

Espadaler: "Ni el PSC se n’ha anat cap al centre ni nosaltres cap a l’esquerra"

Després de l'aliança entre el PSC i Units per Avançar, l'exconseller d'Interior diu que està en contra del 155 però evita demanar un referèndum pactat, com demanava Unió

A.s.
3 min
Josep Antoni Duran i Lleida, Miquel Iceta i Ramon Espadaler, durant l'acte de presentació de les "Portes obertes del catalanisme"

BarcelonaRamon Espadaler serà el número tres de la llista electoral que encapçalarà Miquel Iceta després del pacte entre el PSC i Units per Avançar. "No pensem exactament igual que el PSC però ens trobem en la necessitat de donar respostes a la situació actual", ha explicat Espadaler a TV3, i ha afegit: "Això no vol dir que el PSC se n’hagi anat cap al centre ni nosaltres cap a l’esquerra".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per aquest motiu Espadaler deixa clar que "el pacte és per a aquesta legislatura i per al moment excepcional que vivim, no tenim intenció de perpetuar-lo".

L'exconseller d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC) ha volgut deixar clar que no són "ni frontistes ni independentistes, però tampoc immobilistes. La principal responsabilitat del moment actual la té l’Estat".

En ser preguntat sobre si encara defensa que la solució al cas català és un referèndum pactat, com demanava quan era a Unió, però que el PSC no defensa, Espadaler ha respost: "Jo ja no represento Unió sinó Units per Avançar, i hem decidit que buscarem un nou acord pactat amb l’Estat que haurà de ser refrendat per la població".

"Estic en contra del 155, és una mesura extrema. Ara tenim un autogovern a la pell i l'os, i em dol tenir amics i excompanys a la presó", ha explicat.

"La sortida de tot això només la preveiem des del diàleg, no tallant carreteres i empobrint l’economia", ha afegit.

Com a l'exconseller d'Interior que va nomenar Josep Lluís Trapero major dels Mossos d'Esquadra, li han preguntat què en pensa de la seva situació personal, i Espadaler ha respost: "Els Mossos els hem de deixar fer la feina que fan, i com menys els posem al mig de la campanya, més bé els farem a ells i a tots".

Arrimadas retreu al PSC que s’aliï amb “un conseller que va organitzar el 9-N”

En relació al fitxatge d'Espadaler al PSC, la líder de Cs a Catalunya, Inés Arrimadas, ha retret que els socialistes hagin arribat a un acord amb Espadaler, a qui considera "part del problema". "Avui és 9 de novembre i fa 3 anys que Espadaler era conseller d’Interior, que va organitzar i permetre el 9-N. Em sobta que, si el PSC vol mirar al futur, tingui a les persones que ens han ficat en aquest problema”, ha dit.

Tot i això, l'aliança entre el PSC i l'espai provinent d'Unió no complica l'escenari postelectoral per a Arrimadas. “La situació és tan complicada, que totes les forces constitucionalistes després de les eleccions hauran de ser generoses, fer esforços i pactar una alternativa política. Quan passi el 21 de desembre, em comprometo a intentar-ho i espero que el PSC vulgui participar i no tingui la temptació de tornar a pactar amb ERC”, ha avisat Arrimadas.

Montilla també carrega contra la vaga

Com Espadaler, l'expresident de la Generalitat José Montilla ha aplaudit l'acord entre el PSC i Units per Avançar. "És positiu", ha dit en una entrevista a Ràdio 4, des d'on ha afirmat que "la democràcia cristiana i el socialisme tenen una llarga història de col·laboració a Europa", com per exemple a Alemanya.

Montilla també ha criticat la vaga d'ahir. "No es va produir una vaga, hi va haver una alteració de la vida ciutadana", ha opinat, i ha assegurat que l'independentisme "va perdre vots". "Hi ha gent que el que vol és enfonsar el país i l'economia, però mai havien tingut influència sobre el Govern", ha dit, en relació a la CUP i els CDR.

"Crec que hi ha molta gent que està tipa del procés i del Govern que hem tingut fins ara, que ha enganyat la gent i ha promès coses que sabien que eren impossibles", ha dit. Montilla s'ha mostrat sorprès perquè el Govern no sabés que Europa no donaria suport a la declaració d'independència. "Jo crec que eren conscients que no tindrien suport, i si no és que eren uns irresponsables o algú els va enganyar", ha afirmat. Segons ell, "no es pot parlar d'un govern a l'exili". "És un insult als exiliats", ha dit, en recordar que el 39 molts van marxar "caminant" i van acabar en camps de refugiats.

stats