Política 07/12/2014

Espadaler demanarà a Mas que esgoti la legislatura

El secretari general d'UDC creu que "un avanç electoral només seria possible si serveix per resoldre la incògnita de la consulta". Convida el PSC a imitar el seu grup municipal a Barcelona i aprovar els pressupostos del Govern per al 2015

Efe
3 min

BarcelonaEl secretari general d'UDC, Ramon Espadaler, ha explicat que, en la seva reunió amb el president Artur Mas, insistirà en els aspectes positius d'esgotar la legislatura, possibilitat respecte a la qual ha convidat el PSC a imitar el seu grup municipal a Barcelona i donar viabilitat als Pressupostos del 2015.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb unes possibles eleccions plebiscitàries a l'horitzó, a les quals Mas vol acudir amb una llista unitària al costat d'ERC, el dirigent democratacristià ha "confiat" també en la capacitat de "diàleg i voluntat" de CDC i Unió per "seguir junts", ja que "és positiu per a Catalunya que la federació segueixi sent útil a un espectre ampli de ciutadania, no només a l'espectre independentista".

En una entrevista concedida a Efe, Espadaler ha explicat que desitja en tot cas escoltar la proposta del president en la ronda de contactes que aquest preveu dur a terme pròximament amb les forces del bloc sobiranista, i a la qual UDC acudirà en solitari, per separat de CDC.

"Li traslladarem que seguim pensant que hi ha elements positius en la continuació de la legislatura i que un avanç electoral només seria possible si servís per resoldre la incògnita de la consulta. Si no aclarís aquesta incògnita, es reforça la tesi expressada pel mateix president d'esgotar la legislatura amb normalitat", ha expressat.

El dirigent democristià i conseller d'Interior ha reconegut "un punt de preocupació", atès que si la proposta de Mas d'avançar eleccions amb una llista única "ha de quallar abans de febrer, tal com està plantejada, ho veiem objectivament difícil", després de les "negatives" d'ERC, ICV-EUiA i CUP.

"No puc dir que és impossible, perquè la política és diàleg i cal donar marge. Però el que no podem és eternitzar aquesta situació de dubte sobre si hi ha o no un avançament electoral, quan abans es resolgui, millor. I tot indica que no serà fàcil poder fer una avanç electoral en els termes de Mas".

Com també veu "complicat" anticipar comicis amb llistes separades, ja que "no permetrien discernir amb precisió si la gent està responent al plebiscit o estan apostant per models econòmics diferents i distants" i, d'aquesta manera, "no s'haurà resolt absolutament res".

A més, respecte de la voluntat d'Unió d'esgotar la legislatura, Espadaler ha volgut enviar una "reflexió" al PSC, recordant que a l'Ajuntament de Barcelona, el grup municipal socialista "ha estat capaç de fer un esforç i, des de la distància que manté cap a l'alcalde Xavier Trias, fer viables els pressupostos".

És per això que ha "convidat" el líder del PSC, Miquel Iceta, a "prendre nota de l'exercici de responsabilitat" del seu alcaldable a Barcelona, Jaume Collboni: "Més d'una vegada i de dues he sentir parlar el PSC de la bondat d'esgotar legislatura i de la seva predisposició. Ara té una oportunitat magnífica, la de fer viable l'aprovació dels pressupostos" catalans al Parlament.

Espadaler ha remarcat a més que els comptes de la Generalitat per a 2015 tenen "elements positius" i suposen "un esforç important" en diversos aspectes, i encara que són "millorables", són "importants per donar viabilitat a la legislatura".

Relacionat amb aquesta qüestió, el dirigent ha destacat la "inflexió" que es va produir després del 9N: "Fins a aquell dia, Junqueras portava l'urna i Mas les tisores. El que canvia és que ara l'urna la porta Mas, mentre que els pressupostos demostren que ha posat les tisores al calaix".

Sobre el risc de ruptura de la federació de CiU si finalment CDC i ERC acaben acudint junts a les eleccions, Espadaler ha recordat que la federació "ha tingut moments complicats i expectatives de fractura durant molt temps" i que han estat resolts "a partir de dialogar i entendre cada part allò que representa".

Segons el seu parer, "la bondat de la federació és que representa un espectre ampli de ciutadania i no només un espectre que existeix, és real i creixent, que és el món independentista", i que és "capaç de representar altres sensibilitats diferents que estan, això sí, al voltant al dret a decidir".

I després de recordar que CiU "defensa un model socioeconòmic diferent al qual puguin defensar ERC o ICV i que és bo per al país que el segueixi defensant", ha "confiat" en la "capacitat de diàleg i voluntat de les dues parts per continuar junts, perquè junts som capaços de sumar".

stats