Política 21/02/2015

Espadaler anuncia que Unió sotmetrà a consulta de la militància la seva posició el 27-S

El secretari general dels democristians afirma que Unió marcarà el seu propi "ritme" de cara a les eleccions de la tardor i adverteix als que busquen discrepàncies internes que la seva actitud "afebleix" el partit

Joan Serra
2 min
El secretari general d'Unió, Ramon Espadaler, aquest dissabte al consell nacional de la formació. / ACN

BarcelonaEl secretari general d'Unió, Ramon Espadaler, ha anunciat en el consell nacional dels democristians d'aquest dissabte que la formació sotmetrà a votació de la militància la seva posició el 27-S. La direcció d'Unió formularà una proposta que després els militants podran validar. "Tots sabem que són unes eleccions transcendents. I hem de definir quin és el nostre full de ruta", ha expressat Espadaler, sense concretar la data en la qual es farà aquesta consulta. "El comitè de govern farà una proposta, l'explicarà i la sotmetrà a consulta dels militants. No hi ha més radicalitat democràtica que un militant, un vot", ha afegit Espadaler.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el discurs que ha obert el consell nacional, el dirigent democristià ha subratllat que la formació no deixarà que s'imposin pressions externes. "Marcarem el ritme nosaltres", ha reblat Espadaler. "La veu l'ha de tenir Unió. Segur que les posicions no són homogènies, però tenim la capacitat per trobar sortides en la línia del que som". El secretari general s'ha referit a les tensions que pot provocar dins del partit la posició davant de l'horitzó electoral del 27-S i ha dirigit un missatge als que veuen un partit dividit. "Em nego a acceptar aquelles veus que intenten afirmar que una cosa és Unió i l'altra és el president del comitè de govern d'Unió. Nosaltres hem estat lleials als nostres compromisos electorals", ha puntat Espadaler. En aquest sentit, ha recordat que aquells que busquen fractures internes "no afebleixen el lideratge d'Unió, estan afeblint Unió". Precisament, Josep A. Duran i Lleida va assenyalar aquest divendres en la seva carta web setmanal a la militància que "convé fer córrer" que "està sol" i que "tots els altres són independentistes".

La ressaca del vot diferenciat al Congrés

Els quadres d’Unió s'han reunit aquest dissabte a l’Hotel Porta Fira de l’Hospitalet de Llobregat amb dos aspectes principals damunt la taula. El primer, el vot diferenciat de CDC al Congrés en la tramitació del pacte antijihadista PP-PSOE, que va obrir una ferida a CiU. El segon, una carta promoguda per un sector de la militància –avançada per Nació Digital– que carrega contra la independència i contra els qui defensen aquesta opció dins del partit. “Som militants d’Unió que manifestem la nostra disconformitat a portar el partit cap a les posicions del procés independentista”, sosté la missiva.

Sobre la divisió evidenciada en la votació al Congrés de la tramitació del pacte antijihadista, Espadaler ha minimitzat una crisi que la federació ja va donar per tancada. "Unió i CDC sempre han estat contra qualsevol expressió terrorista i mai hem utilitzat el terrorisme com una arma llancívola en el combat partidari", ha expressat.

La confecció de les candidatures municipals de cara a les eleccions del 24 de maig també ha aparegut en el discurs d'Espadaler. Ha assegurat que "el terreny de la discrepància és acotat" i ha reconegut que les diferències amb CDC encara no han permès trobar una solució sobre el cap de llista de Vic. A la capital d'Osona, Unió defensa la candidatura de Josep Arimany i Convergència reclama disposar del número u de la llista, fins ara en mans dels democristians, per presentar Anna Erra. "Defensem la bondat de l'acord entre Unió i CDC. La nostra voluntat és la de mantenir la federació", ha sentenciat.

stats