Política 21/12/2018

La venda d’armes d’Espanya a l’Aràbia Saudita s’ha gairebé triplicat en el primer semestre del 2018

L'Estat ha venut a la monarquia material de defensa per valor de 183 milions d'euros

Acn
2 min
El rei d’Espanya, Felip VI, rebent a la Zarzuela el príncep hereu de l’Aràbia Saudita, Mohamed Bin Salman, el 12 d’abril.

BarcelonaLa venda d'armes d'Espanya a l'Aràbia Saudita s'ha gairebé triplicat en el primer semestre del 2018 respecte al mateix semestre de l'any anterior. L'Estat ha venut a la monarquia aràbiga material de defensa per valor de 183 milions d'euros durant la primera meitat de l'any, segons les dades del ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, fora de la Unió Europea el règim saudita ja és el principal client d'Espanya en el sector armamentístic, seguit de prop per Turquia, a qui ha venut armament per valor de 162,5 milions d'euros en el primer semestre del 2018. En el mateix període, les exportacions espanyoles de material de defensa a estats membres de la UE van suposar més del 65% del total, cosa que representa més de 1.000 milions d'euros. Alemanya, el Regne Unit, França i Itàlia són els principals compradors europeus.

El ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme ha fet públic l'augment de la venda d'armes a l'Aràbia Saudita enmig de la crisi oberta de l'hereu de la corona saudita per la presumpta implicació amb l'assassinat del periodista Jamal Khashoggi i després de la polèmica salutació entre rei emèrit espanyol, Joan Carles I, i el mateix príncep.

Arran de l'assassinat del periodista i la guerra del Iemen, el govern espanyol va anunciar que anul·laria el contracte vigent de venda d'armament a Riad. Finalment, però, l'executiu socialista es va fer enrere i encara manté la venda. Ho justifica assegurant que es tracta de venda d'armament "intel·ligent" que discrimina i selecciona els objectius per evitar matar civils.

stats